Nando Cruz

El periodista Nando Cruz (camisa de quadres) durant la presentació de l’exposició ‘Altres escenaris possibles’. Foto: Lleialtat Santsenca

Hi ha idees que neixen de l’absolut avorriment. Tot i que sembli impossible, també et pots avorrir d’anar cada dia a concerts a l’Apolo, Razzmatazz i el Palau de la Música. Així ho va viure el crític musical Nando Cruz el 2016: “Feia 20 anys que anava als mateixos llocs, em sabia de memòria el ritual dels concerts, el públic sempre era el mateix… era com El Show de Truman!”, explica a Cultura B.

Va ser llavors quan el crític es va fer la pregunta que dona títol a l’exposició que acull aquests dies la Lleialtat Santsenca: hi ha altres escenaris possibles? L’atzar li va fer trobar la resposta al Solar de la Puri, situat al barri del Poble-sec de Barcelona: “Un amic em va dir que hi actuava una noia del barri i que feien paella… Jo hi vaig anar per la paella, sincerament, i va resultar que aquell era un dels primers concerts de la Maria Arnal, i tots vam acabar a llàgrima viva”, recorda amb emoció.

D’aquesta descoberta en va néixer una petita secció al Periódico de Catalunya on Nando Cruz escrivia cròniques de llocs inhòspits que escapaven del circuit convencional: “L’espai musical no és una sala de concerts només. Pot ser l’Auditori de la Lleialtat Santsenca, la plaça que hi ha dos carrers més amunt quan hi ha festa major, una església, una llibreria, fins i tot una comissaria!”, diu tot somrient.

Lleialtat Santsenca

L’Auditori de la Lleialtat Santsenca també forma part del circuit que recull l’exposició. Foto: Cultura B

“Feia 20 anys que com a crític musical anava als mateixos llocs i el públic sempre era el mateix”, diu Nando Cruz

Així doncs, l’avorriment del periodista va quedar substituït per un estímul immens, ja que el que havia de ser un projecte d’un any va acabar durant-ne quatre. Durant el procés s’hi va sumar el fotògraf Martí Fradera, que va retratar més de 200 espais musicals als quals anava Cruz. D’aquestes imatges en va sorgir l’exposició itinerant que ja ha visitat diversos centres cívics i espais culturals de Barcelona en els darrers anys i que ara fa parada a l’espai expositiu de la Lleialtat Santsenca, al barri de Sants de Barcelona.

A més, l’exposició té un caràcter divulgatiu, ja que Cruz fa una xerrada on explica el projecte i assenyala quins espais del barri en qüestió són “altres escenaris”, quins han desaparegut, quins neixen i els compara amb els dels altres barris. De fet, el mateix recinte on es situa la mostra és un espai del circuit. L’exposició ho demostra amb una imatge d’un concert del grup La Sra. Tomasa.

Nando Cruz i Joana

El crític i periodista musical Nando Cruz conversa amb la redactora de Cultura B Joana Justícia. Foto: Lleialtat Santsenca

On són aquests espais?

“Hi ha música a tot arreu, algunes sales són més anàrquiques, altres més intermitents, però a tot arreu hi ha música, no és necessari que te’n vagis a l’Heliogàbal… És molt probable que al costat de casa hi hagi algun espai que fa música”, reflexiona Cruz. Per ajudar el públic a trobar aquests racons, l’exposició es complementa amb un immens mapa amb desenes i desenes d’espais musicals de la ciutat de Barcelona, tot i que també en va visitar de fora. Al web del projecte també hi apareix i, si es clica en cada punt, es pot accedir als articles, fotografies i vídeos dels esdeveniments celebrats.

Finalment, Cruz creu que no hauríem de tenir por a conèixer altres formes de gaudir de la música: “No hem trobat la manera que la música tingui un espai més natural en la nostra vida. L’encaix l’haurien de provocar aquests espais petits, però és que molts estan invisibilitzats, altres amb una legalitat estranya i els més petits amb uns nivells de precarietat i d’autoexplotació tremendos. És una escena que existeix, però que està permanentment a la corda fluixa”, conclou.

L’exposició es pot visitar fins al pròxim divendres 27 de juliol entre les 10 h i les 21 h. Més informació aquí.

Altres escenaris possibles

L’exposició es complementa amb un immens mapa amb desenes i desenes d’espais musicals de Barcelona. Foto: Cultura B

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram