La plaça del Sol és un dels epicentres del barri barceloní de Gràcia. Les terrasses són a vessar i qui busca ambient, el troba fàcilment.
Un dels ingredients imprescindibles d’aquest còctel de vida i cultura és La Kontra, un local situat al número 3 d’aquesta plaça que, des de l’estiu del 2023, ha emprès un nou rumb i ha passat de ser un pub a un espai contracultural, tal com es pot llegir a l’entrada juntament amb la frase: “Això és un espai antiracista, antiLGTBIfòbic i no s’accepten actituds de merda”.
Des de 1987, aquesta petita discoteca es deia el Dorado Disco Club i era un emblemàtic local de festes: “És el lloc on s’han conegut els nostres pares i els amics de Gràcia”, explica Lena Oliveres, una de les quatre sòcies cooperativista del projecte.
Un traspàs generacional
Tal com sovint passa, tot va començar com una broma. Així ho expressa Oliveres: “Des d’abans de la pandèmia, algunes de les actuals sòcies treballàvem a la restauració i dèiem que volíem crear un espai que tingués un vessant cultural. Fèiem broma d’agafar el Dorado”.
El juliol de 2023 els propietaris van anunciar que abaixaven la persiana i quatre joves de Gràcia vinculats al teixit associatiu, entre els quals hi ha Oliveres, es van llançar a l’aventura. El seu somni encaixava amb la idea de traspàs dels antics socis. Les dues parts volien que el nou local tingués un component polític i que fos una alternativa a les habituals sales de ball del barri.
“No busquem l’excel·lència en res”
Així doncs, el setembre de 2023 naixia La Kontra de Gràcia, que té un equip de nou treballadors i ofereix una programació variada que posa el focus en el talent emergent local, així com concerts, xerrades de caràcter polític i projeccions de curtmetratges.
Tal com explica aquesta sòcia, funcionen amb el boca-orella. “Com que cedim l’espai no parem de rebre propostes i això permet que vingui aquell que, en general, no té accés a una sala d’exposicions o de concerts”. Tanmateix, comparteix que són una mica cutrillos perquè no busquen “l’excel·lència en res”, ja que els preval que el jovent pugui engegar projectes artístics.
Pel que fa als mètodes de finançament, la jove gracienca explica que depenen totalment de la barra, perquè poques vegades cobren entrada. “Si ve un xaval de 20 anys a presentar el seu primer EP doncs és evident que l’acte serà gratis, però si és un artista consolidat o una xerrada d’un col·lectiu, l’entrada val com a molt entre dos i set euros”.
De cara al futur, ser una cooperativa de cooperatives
Un dels objectius que es plantegen d’ara endavant és ampliar la programació diürna, ja que no volen que tot giri “al voltant de la barra i els concerts”. Tot i que els caps de setmana ja aixequen la persiana a les 12h per oferir tallers infantils, volen pensar altres propostes per al veïnat. Tanmateix, aquesta treballadora del local destaca que els dimarts al vespre fan unes jam sessions que tenen un gran èxit. “Al final és un espai que es necessita que es visqui”, reflexiona.
Però el somni de La Kontra és que es converteixi “en un punt vehicular de projectes culturals del barri”. La seva idea és que surtin altres cooperatives d’aquí, com per exemple un obrador alimentari. Ara per ara, el primer “subprojecte” es diu El Dorado, en homenatge a l’antic local, i ofereixen propostes culturals de temàtica LGTBI.
El que és evident és que ara per ara la fórmula funciona, ja que cada nit omplen aquesta sala amb amics, veïns i fins i tot de gent de fora la ciutat que hi va expressament. “Aconseguim que sigui molt familiar, però també és curiós que venen bascos que saben que som un espai polític i segur de referència a Barcelona”, explica Oliveres amb alegria. “Si obrissis dos espais més com aquest també tindrien tirada”, conclou.