
‘SEU AQUÍ’ és un dels espectacle del festival Dansa Metropolitana. Foto: ICUB
La vuitena edició del festival Dansa Metropolitana arriba per omplir de vida i moviment dotze ciutats de l’àrea metropolitana de Barcelona entre el 13 i el 30 de març. Enguany, la mostra, sota el lema de Vibracions, posa èmfasi en la connexió íntima entre el so i el moviment, explorant com la vibració crea diàlegs únics entre cos i música.
Aquestes són algunes de les actuacions gratuïtes que pots veure durant la mostra a Barcelona, Cornellà, el Prat, Esplugues, Santa Coloma, Granollers o Barcelona.
1. Les escoles locals, a l’espectacle inaugural (Cornellà)
El 15 de març el festival arrenca amb un espectacle que omplirà el cel de Cornellà de figures hipnòtiques que evoquen l’elegància del ballet clàssic. Es tracta de Sylphes, de Sylphes Aerial Ballet. Abans però, les escoles de dansa de la ciutat presentaran diferents peces curtes acompanyades de Pere Faura com a mestre de cerimònies. Els centres escolars que hi participen són Absolute Dance Escola de Ball, Escola de dansa Amparo Ruiz, Escola de dansa Eva Gris, Star Dance Studio i TP Dance Center.
On: plaça Catalunya (Cornellà)
Quan: 15 de març a les 19.30 h
2. Dansa Metropolitana torna al metro (Eixample, Barcelona)
El dissabte 15 de març el vestíbul inferior de l’estació de metro Universitat L2 acollirà la presentació de l’espectacle Un attimo. Dirigida per Paloma Muñoz, aquesta peça site-specific convertirà el vestíbul interior en un escenari efímer. L’activitat, organitzada en col·laboració amb TMB, se suma a la celebració del centenari del metro a Barcelona. L’espectacle inclou les interpretacions d’Alejandro Fuster, Juan Carlos Panduro i Amanda Rubio, i música de Mozart.
On: Estació de metro Universitat L2 (Barcelona)
Quan: 15 de març a les 12 h
3. Construir comunitat amb humor (El Prat i Esplugues)
SEU AQUÍ convida a observar com quatre cossos en moviment reflecteixen una societat en transformació constant. A través de temes com la trobada, la disciplina, la manipulació i la lluita pel propi espai, els intèrprets exploren el repte de cooperar per construir una comunitat. Amb humor i un toc d’absurd, aquesta peça aborda qüestions profundes de la joventut actual, establint un diàleg visual entre el que és quotidià i el que és extraordinari.
La mostra és un projecte de Colectivo Banquet, fundat el 2020 per Ana F. Melero, Javier De La Asunción, Laura García Carrasco i Daniel Rodríguez. Amb un llenguatge fresc i proper, les seves creacions es caracteritzen per l’humor i la sensibilitat.
La companyia farà dues representacions d’aquesta mostra, a Esplugues i el Prat.
On: Espai Baronda (Esplugues) i Centre Cívic Jardins de la Pau (el Prat)
Quan: 15 de març a les 12 h i 23 de març a les 19 h
4. Dos espectacles en un antic repartidor d’aigua (Barcelona, Sarrià-Sant Gervasi)
El dia 16 el programa Vibracions aterra al dipòsit d’aigües del Rei Martí, un antic repartidor d’aigua situat a tocar de la torre Bellesguard de Barcelona, construïda per Antoni Gaudí a principis del segle XX. Allà hi tindran lloc dos espectacles. Per una banda, Javi Soler i Mar Garcia presenten Pink Cats on Parade, una acció creada en col·laboració amb l’alumnat de l’Escola de Dansa local Isabel Porcar (Sarrià-Sant Gervasi) que, a més, interpretaran el projecte col·lectiu de Vibracions, una coreografia de Sheila Ortega amb música d’Aurora Bauzà.
Per altra banda, es podrà veure CASA 4 de Les Impuxibles. La peça és un homenatge a totes aquelles veus que ens precedeixen i defensa la idea que el record no ha de treure la possibilitat d’imaginar.
Les Impuxibles és la fusió artística de la pianista Clara Peya i la coreògrafa Ariadna Peya.
On: El Dipòsit del Rei Martí (Barcelona)
Quan: 16 de març a les 18 h
‘Balla, Balla, Ballarina’ compta amb una ballarina mecànica de cinc metres i es pot veure el 28 i 29 de març a l’Hospitalet. Foto: ICUB
5. On es fonen les distàncies entre el cos i el seu doble distorsionat? (L’Hospitalet)
Bordes y heridas del duende és una proposta de flamenc contemporani, música electrònica i audiovisuals en directe que vol destacar artistes joves residents a Barcelona. A través de la dansa, aquesta barreja de disciplines s’acosta al flamenc de manera desinhibida, dissident i com a acte de resistència.
La direcció és a càrrec de Jordi Latorre, un artista visual que entra en contacte amb el flamenc des de la relació entre el cos i la imatge. Aquesta proposta escènica sorgeix després de La verdadera lucha es con el duende, un documental que es concebrà en format d’instal·lació audiovisual. Tots dos projectes es fan en col·laboració amb diferents artistes com Carmen Muñoz, Elisabet Romagosa, Karen Mora i Miranda Alfonso i la música és obra de Derek van den Bulcke.
On: Can Trinxet (L’Hopspitalet)
Quan: 21 de març a les 20.30 h
6. Ballar la soledat (Santa Coloma de Gramenet)
En un planeta cada dia més poblat, ens sentim més sols que mai. Ens movem en cercle, evitant la quietud, sense rumb, a la recerca de l’altre que ens ha de completar, de l’autenticitat que ja no sabem identificar en un món de persones solitàries i grises, i on la majoria de les nostres interaccions tenen lloc en línia. La companyia de dansa Sol Picó fa una reflexió sobre la soledat de la societat actual a l’espectacle Carrer 024.
La companyia Sol Picó, fundada l’any 1994 per la ballarina i coreògrafa Sol Picó, ha experimentat amb la barreja de gèneres des que va començar. Constantment dinamitzades per l’humor, les seves obres tenen un estil marcat i propi.
On: plaça de la Vila (Santa Coloma de Gramenet)
Quan: 23 de març a les 12 h
7. Què passa quan la por és més gran que l’amor? (Granollers)
L’espectacle Too much s’endinsa en el deteriorament de les relacions humanes des de la idea de la sobreprotecció. Amb aquesta peça, la companyia Elelei explora què significa voler parar algú en contra de la seva voluntat i coartar la llibertat d’una persona des de l’afecte. Una creació divertida i alhora seriosa, arriscada i per a tots els públics.
Elelei va ser creada l’any 2020 per Sabrina Gargano (Itàlia) i Rafa Jagat (València) amb la idea d’investigar un llenguatge propi des de la dansa contemporània i el teatre físic. Des de llavors, han creat tres espectacles que han guanyat premis internacionals i amb els quals continuen de gira arreu del món. Too much va ser una coproducció de Dansa Metropolitana 2024.
On: Roca Umbert (Granollers)
Quan: 23 de març a les 12 h
8. Dansa, clown i titelletes (Barcelona, Sants-Montjuïc)
En un antic cinema, el Petit Vermell, dos acomodadors despistats es veuen immersos dins una projecció on els personatges de la pel·lícula prenen vida i surten de la pantalla per desdibuixar els límits entre el film i la realitat. L’obra vol recuperar el valor de la bellesa de compartir, de tenir temps per a petites accions.
Melissa Salimbeni i Guillem Batlle són els creadors i intèrprets de Petit Vermell, una companyia de dansa contemporània i teatre físic que s’interessa pel clown, els titelles, els efectes visuals i els trucs de màgia. Es tracta d’una companyia jove que, amb el suport a la creació del Centre Cívic Barceloneta i part del programa Procreació 2024 del CC Sant Martí, presenta la seva primera peça: Petit Vermell.
On: Sala Maremar de l’Escola Bàrkeno (Barcelona)
Quan: 21 de març a les 20 h
9. La gran ballarina de cinc metres d’alçada, de nit i de dia (L’Hospitalet)
A l’espectacle Balla, Balla, Ballarina veurem una desena de dansaires de l’escola 4Hores vestides de manera clàssica amb els seus tutús blancs. La seva primera aparició serà durant la jornada del Territori Dansa el dissabte 29 de març, on la gran ballarina de cinc metres anirà fent diverses intervencions en diferents moments del dia. Es tracta d’una potent aposta estètica i una exhibició de bellesa mecànica que pretén arribar al més profund de cada espectador.
En el cas dels espectacles de les 19 h, la colossal ballarina mecànica s’il·luminarà per presentar BALLA, BALLA DE NIT, BALLARINA, amb l’homenatge de les ballarines de l’Escola Fàbrica de Somnis de Sants, en una posada en escena rítmica i molt original.
La companyia Antigua i Barbuda fa construccions que evoquen aquells visionaris que van inventar universos paral·lels amb peces d’altres mons, del passat i del futur. Estructures que neixen de l’enginy i la fantasia de Jordà Ferré, que aprofiten uns objectes considerats escombraries, i els reinventen de manera sorprenent i dramàtica.
On: plaça de l’Ajuntament i plaça del Poliesportiu del Centre (L’Hospitalet de Llobregat)
Quan: 28 i 29 de març (diversos horaris)
10. Acte de clausura amb Brodas Bros i les escoles de dansa (Barcelona, Ciutat Vella)
La festa de clausura de Dansa Metropolitana comptarà amb la dansa dels Brodas Bros i la música de Nación Funk All-Stars. Es tracta d’una banda capitanejada per Lalo López i amb Michel Clavero que va néixer gràcies a les festes Block Party que van començar a organitzar discjòqueis de Nova York.
Així, cinc ballarins, sis músics i dos cantants portaran al parc de la Ciutadella el ritme, la comunitat i la dansa.
Moltes de les escoles participants en el festival també interpretaran una coreografia comuna col·lectiva de Sheila Ortega, amb música d’Aurora Bauzà, representada als diferents municipis implicats durant tot el festival que acabarà amb una sessió de DJ de Pere Faura.
On: Parc de la Ciutadella (Barcelona)
Quan: 30 de març a les 12 h
L’espectacle ‘Bordes y heridas del duende’ es pot veure el 21 de març a Can Trinxet, a l’Hospitalet. Foto: ICUB
Tot sobre el Dansa Metropolitana, l’esdeveniment que fa ballar 12 ciutats