Botigues Portal de l'Àngel

L’avinguda del Portal de l’Àngel de Barcelona plena de compradors. Foto: Maria Asmarat / ACN

La de Nadal és una època plena de celebracions, reunions familiars, intercanvis de regals, compres i àpats abundants. Així i tot, per gaudir d’aquestes festes no és necessari caure en els excessos. Les compres impulsives, les aglomeracions als centres comercials i el malbaratament de productes són una realitat durant aquestes setmanes. Per això, des del Línia proposem una sèrie de consells per consumir amb responsabilitat, consciència i sostenibilitat.

Planificar les compres

És essencial planificar les compres amb temps. Fer una reflexió prèvia dels productes necessaris ajuda a evitar compres impulsives, poc meditades i permet adquirir els productes a un cost menor. Comparar preus i qualitat en diversos establiments ajuda a trobar opcions ajustades al pressupost familiar i evitar problemes econòmics, especialment si s’eviten compres finançades o amb targeta de crèdit.

Reforçar la proximitat

Les fires nadalenques i els mercats municipals són l’alternativa perfecta per fer un consum responsable. En aquestes dates, redescobrir les tradicions locals permet trobar regals originals i productes artesans, com decoracions, dolços, joguines o aliments frescos. Comprar en petits comerços garanteix un tracte personalitzat, productes de qualitat i una contribució directa a l’economia local, alhora que es redueix la contaminació associada al transport de mercaderies provinents de molt lluny.

Evitar el malbaratament

Planificar els menús és la clau per a no llençar menjar. Ajustar bé les quantitats a les persones que seran a taula ajuda a comprar només el necessari i aprofitar millor els recursos.

També és fonamental prioritzar aliments amb dates de caducitat llargues i conèixer la diferència entre “consum preferent” i “data de caducitat”: molts productes es poden consumir més enllà de la primera si s’han conservat correctament.

Si sobren aliments, es poden crear nous plats o congelar-los per a més endavant. Només cal pensar en els tradicionals canelons de Sant Esteve. De fet, la cuina catalana és experta en receptes per a evitar el malbaratament. A internet es poden trobar centenars d’idees per cuinar les sobres dels àpats nadalencs.

Centre comercial Cornellà

Un centre comercial de Cornella durant Nadal. Foto: Turisme Baix Llobregat

Joguines segures

A l’hora de comprar joguines, cal assegurar-se que compleixin les normes de seguretat. Una bona forma de garantir-ho és revisant que les etiquetes incloguin el distintiu CE, les dades del fabricant i les instruccions d’ús. A més, s’han d’evitar les joguines que transmeten valors sexistes o violents i apostar per opcions que fomentin la creativitat, la cooperació i valors positius. No hi ha joguines per a nens o nenes, sinó joguines per a infants.

Apostes sostenibles

Celebrar un Nadal respectuós amb el medi ambient és possible amb petits gestos. Tothom pot reutilitzar embolcalls, optar per materials naturals o reciclats per a les decoracions i reduir l’ús de plàstics d’un sol ús. La il·luminació LED per a les llums nadalenques també ajuda a estalviar energia. Aquestes accions no només són respectuoses amb el planeta, sinó que també ens permeten gastar menys diners.

Conèixer els drets

Sempre és bo consultar la política de devolucions per assegurar-se que es pot canviar o retornar allò que no acaba d’agradar. En les compres per internet, excepte amb aliments i productes personalitzats, es disposa d’almenys 14 dies per fer devolucions. Si es compra en línia, cal assegurar-se que els webs siguin segurs.

El tiquet, sempre a mà

Per acabar, per evitar-se problemes amb devolucions o reclamacions, cal conservar els tiquets i les factures de les compres i dels productes. Només així es pot garantir un Nadal ple de regals, seny i satisfacció.

Contingut elaborat amb la col·laboració de:

Generalitat Tothom

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram