Festa Major

El col·lectiu de dones artistes Minerva participa cada any a la Festa Major de Gràcia. Foto cedida

Hi ha alguna cosa especial a anomenar algú d’una manera diferent del seu nom. Al barri de Gràcia de Barcelona hi ha 33 dones que entre elles es diuen Minerves, com la deessa de la saviesa i de les arts.

A Cultura B hem parlat amb la capdavantera de totes elles, tot i que insisteix que no hi ha lideratges al grup. Ella és la Josefina Altés, gracienca de 71 anys que ha viscut totes les etapes de Minerva, Dones Creadores de Gràcia, un col·lectiu de dones que funciona com un punt de trobada i altaveu per a les creadores del districte gracienc. Entre elles, hi ha ceramistes, treballadores de fusta, coreògrafes, directores de teatre, poetesses i més. I van sumant.

Tot plegat és una iniciativa que naixia el 2011 en la primera trobada de dones de Gràcia que es va celebrar a la Biblioteca Jaume Fuster. “Allà ens vam adonar que les creadores teníem poca visibilitat i que, a més, ens costava conèixer-nos entre nosaltres”, recorda Altes.

Així, van posar fil a l’agulla i van crear aquest col·lectiu, que aleshores formava part de l’espai participatiu Consell de Dones de Gràcia i rebia el suport del districte i de la regidoria de Dona i Drets Civils de l’Ajuntament de Barcelona. Ara fa dos anys, però, van perdre la tutela del consistori i, des de llavors, formen part de l’Associació cultural L’independent de Gràcia.

“Hi ha molts egos en el món de la creativitat i ens hem d’ajudar”

Durant anys catorze anys han fet de tot: exposicions, tallers, passejades, concerts, presentacions de llibres, però sobretot han anat afegint perfils a un catàleg virtual que recull els noms de diverses creadores del districte de Gràcia amb una breu biografia de cadascuna. Una d’elles és l’escriptora gracienca Marta Pérez, autora de tretze poemaris. L’últim és Un bonsai dins meu (Editorial Aledis, 2022), una obra que barreja l’erotisme amb l’humor i que té il·lustracions de Núria Saladrigas.

Aquesta autora explica amb orgull que, gràcies al col·lectiu, fa dos estius, durant la Festa Major de Gràcia, va poder fer un recital a la plaça de les dones del 36 al costat d’altres artistes del grup que van acompanyar-la amb música i ball. Gestos com aquests, i tants altres que recorda, li fan pensar en com és d’important donar-se un cop de mà: “Hi ha molts egos en el món de l’art i ens hem d’ajudar en tot allò que puguem”.

Ara mateix, el col·lectiu té en dansa diferents activitats. Per exemple, la fotògrafa Conchi Martínez ofereix visites fotogràfiques pel districte i fins al 13 de juny es pot visitar la seva mostra, Mongòlia, el país de la calma, a la Biblioteca Jaume Fuster. També, Elvira Altés, periodista i historiadora que ha creat el banc de dades Dones a les ones, exposa aquests dies diverses fotografies al Casal Mas Guinardó.

A més, fan diverses activitats al carrer. Per exemple, quan hi ha mostres de comerç, algunes minerves hi posen paradeta, com faran el mes de juny, durant la Festa Major d’El Camp d’en Grassot i Gràcia Nova. I cada any, per al 8 de març i per al 25 de novembre, les contracten per fer-hi actuacions.

Begoña Cabero

L’artista Begoña Cabero en una de les mostres de carrer que Minerva fa al districte. Foto cedida

“A mi això em dona vida”

Amb tot, tant la pionera del col·lectiu com l’escriptora Marta Pérez comparteixen que formar part del grup ha sigut clau per mantenir-se arrelades al barri, sobretot en temps complicats: “Ja fa temps que visc al Gòtic, però per a mi elles sempre han sigut un grup de suport. Hi va haver un temps que tenia els pares grans, a Gràcia, i formar part de Minerva era un al·licient per tirar endavant”, explica Pérez.

Al seu torn, Altés explica que ara que està jubilada, gaudeix molt de formar part de Minerva: “Jo treballava en bancs del temps i, per això, tot el que és fer projectes i crear vincles amb perspectiva de gènere em dona vida. Hi dedico moltes hores”, comparteix. Entre les mil activitats que fa aquesta veïna gracienca destaquen dos programes de ràdio que fa a Ràdio Gràcia, que són les Gracienques i Ones de Dones, on ha entrevistat algunes de les protagonistes del catàleg.

Finalment, la coordinadora de Minerva comenta que d’ara endavant tenen l’objectiu que s’hi sumin creadores joves. Només cal posar-se en contacte amb elles i pagar una quota al voltant dels 16 euros.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram