
El festival Liternatura aborda el canvi climàtic des de la literatura, la ciència i l’art. Foto cedida
Tenen pensaments els vegetals? Quines són les seves capacitats cognitives? Aquestes i més preguntes són algunes de les que planteja la quarta edició de Liternatura, el Festival de Literatura de Natura impulsat per Biblioteques de Barcelona que se celebra els dies 16 i 17 de maig a la Biblioteca Collserola – Josep Miracle, al districte barceloní de Sarrià-Sant Gervasi.
La mostra enguany aborda el canvi climàtic des de la literatura, la ciència i l’art i, durant dos dies, uneix escriptors, científics, educadors i il·lustradors en un programa que combina diàlegs, narració de contes, itineraris i projeccions audiovisuals.
No tindria sentit parlar de natura sense sortir a l’aire lliure i, per això, entre la programació, destaca una conversa a càrrec de Paco Calvo, filòsof director del Laboratorio de Inteligencia Mínima especialitzat en plantes que farà una passejada pel bosc de Collserola en què el públic descobrirà com les plantes, formes de vida ancestrals, poden inspirar noves estratègies contra la crisi climàtica. A més, l’autor anirà acompanyat de Patrícia Rovira, biòloga i educadora ambiental. L’itinerari començarà dissabte a les 10 h al MUHBA Vil•la Joana i acabarà a la biblioteca protagonista del festival. Cal inscripció prèvia per fer l’activitat.
Però aquest serà només el primer tast de la resta d’actes que hi haurà al llarg del dia. Més tard, a les 11.30 h, les poetes Ángela Segovia i Andrea Ambatlle dialogaran sobre la “nova mirada mediambiental en la poesia contemporània” en un acte moderat per Carles Mercader.
Finalment, a les 12.30 h, el biòleg Miguel Delibes de Castro i el sociòleg José Luis Fernández Casadevante (conegut com a Kois) debatran sobre sobirania alimentària i recuperació d’espècies, a partir dels seus llibres, Gracias a la vida (Destino, 2024), i Huertopías. Ecourbanismos, cooperación social y agricultura (Capitán Swing, 2025), amb l’escriptor Gabi Martínez de moderador.
En aquest sentit, Martínez detalla a Cultura B els temes que tractaran: “El llibre de Delibes servirà per parlar dels éssers no humans als quals cal donar les gràcies a la vida. I demostrarem amb xifres que és rendible enfocar l’existència des d’un punt de vista natural. En canvi, l’altre llibre dona exemples de canvis medi ambientals que estan al nostre abast, com els horts urbans”.
La ‘liternatura’, un gènere literari d’avantguarda
Des de la DANA de València fins als incendis de Los Angeles. El festival convida a reflexionar a partir de desastres naturals com aquests tan recents sobre si encara som a temps d’iniciar un canvi. Les respostes són en alguns dels llibres que s’emmarquen dins la liternatura, un gènere que, segons Martínez, avui dia reuneix molts autors i obres, tot i que no és prou conegut entre el públic lector.
“Associem la literatura de natura a drames èpics de tempesta i no a llibres magnífics que donen sentit a la nostra quotidianitat”, lamenta l’escriptor, que també diu que “sempre posem una etiqueta i una ideologia a aquests llibres, i a darrere de hippy o ecologista hi ha grans poetes i novel·listes. Estem parlant de literatura on la natura és protagonista”.
El comissari, de fet, es refereix a aquest gènere com un “d’avantguarda” i destaca que a Llatinoamèria té molta presència, a diferència de Catalunya. “Aquí encara estem traient-nos de sobre dècades d’especulació i d’antinatura i potser sona distant, però ja fa temps que nosaltres estem fent festivals d’aquest estil a Mèxic, Colòmbia i, al setembre, anem a Lima, al Perú”.
Tanmateix, Martínez, detalla que, tot i que pugui sonar com una novetat editorial, la literatura de natura aplega novel·les que han passat a la història com Moby Dick, d’Herman Melville, o Una temporada en Tinker Creek, d’Annie Dillard, així com títols més recents, com les publicacions sobre el científic Jordi Sabater Pi, conegut per haver descobert el Floquet de neu, o els llibres del periodista científic Toni Pou.
De fet, la mateixa obra d’aquest escriptor s’emmarca en aquest gènere. Properament, presenta als Estats Units Delta (Seix Barral /Ara Llibres), un llibre que va publicar el 2023 en què relata que va viure durant un any a l’Illa de Buda, al Delta de l’Ebre. “A través de la meva experiència i de com viuen els treballadors del Delta, explico com aquesta serà la primera illa a inundar-se quan vinguin les proximes Glòries”, afegeix.
Un espai de lectura natural
A part de les activitats programades durant el festival, a l’exterior de la biblioteca hi haurà un espai de lectura i llibreria, tant divendres (16.30–18.30 h) com dissabte (10–14 h), amb coixins i butaques per a qui vulgui submergir-se en llibres sobre sostenibilitat i agricultura ecològica.
També, dissabte, la llibreria A Peu de Pàgina oferirà bibliografia dels ponents perquè els visitants puguin comprar els seus llibres. Per aquells amb ganes de més, el festival tindrà presència a la Fira Literal (25 de maig, 11.00–12.00 h, Espai Vertical), amb la sessió Liternatura a la Literal: propostes per a la transició ecosocial, on l’activista agroecològic Arnau Montserrat i el dibuixant Miguel Brieva presentaran Nos sobran las ideas, en una conversa amb Núria Flo, impulsora de Biblionatura. Al setembre, a més, des de Liternatura participaran per segon any consecutiu a La Setmana del Llibre en Català.
Consulta la programació completa i apunta’t a les activitats aquí.
Al setembre, la mostra participa per segon any consecutiu a La Setmana del Llibre en Català. Foto cedida