Tramadoras

L’exposició ‘Entre fils, habitant el teixit’ es pot visitar al Castell de Cornellà fins al 27 d’abril. Foto cedida

La Claudia Falquez té 63 anys i sempre viatja amb un petit teler a la maleta. La seva vida, des dels anys noranta, es mou a cavall entre Barcelona, Anglaterra i Colòmbia, però des de fa uns dies la seva il·lusió es concentra al Castell de Cornellà, on es mostra part de la seva vocació, que és teixir i fer tapissos.

Ella és una de les tretze dones, d’edats i orígens diferents, que participen d’Entre fils, habitant el teixit, una exposició a càrrec del Col·lectiu Tramadoras que es pot visitar fins al 27 d’abril.

Es tracta de la primera mostra d’aquest grup de dones que es va formar fa tres anys al Taller Escola Tèxtil Teranyina del Raval, a Barcelona, durant les classes de l’artista tèxtil Teresa Rosa. En el cas de Falquez, ella hi va entrar el 2014 i, com diu, allà va “reaprendre a teixir”, ja que al seu país d’origen, a Colòmbia, ja es dedicava al disseny tèxtil. Però, segons explica, en arribar a Barcelona, el 1992, ho va deixar en segon pla per fer possible la conciliació familiar. Passats uns anys, i quan els fills es van fer grans, va poder reprendre la seva passió, o com diu ella, la seva “forma de vida”. Així ho demostra el fet que quan es desplaça sempre ho fa entre fils, de manera que hi ha tapissos que els comença a un país i els acaba en un altre.

Reivindicar un vell ofici

Les peces que es poden veure al Castell de Cornellà són una mostra del treball minuciós que hi ha darrere d’un tapís, el qual Falquez qualifica com “un art lent i capritxós”, no només per l’acció en si de teixir si no perquè “la inspiració de vegades arriba i altres no”.

Pel que fa a l’exhibició, Entre fils, habitant el teixit es divideix en tres naus que tracten tres grans temàtiques i que qüestionen la relació dels tapissos amb la vida de les dones. El primer bloc, El misteri de l’existència, és una oda a la naturalesa, com s’observa en el treball de Fina Alberti, que viu a Blanes i reflecteix la seva estima al paisatge marítim.

El segon, Teixir-se, inclou obres que són l’expressió d’un sentiment intern, com Lacrimosa, el tapís de Pilar Roquet que plasma el dol de la mort de la mare. “La peça recull una partitura important per a ella, és una interpretació d’una catàrsis”, diu Falquez. Contràriament, en aquesta part també hi ha un tapís que representa la felicitat de tenir un fill. Finalment, a l’apartat Oda tèxtil a la natura hi trobem una de les obres de la Claudia, Cosecha IV, que homenatja el blat de moro del seu país d’origen.

Presentar obres treballades durant tants anys, i que tracten temes tan profunds, fa pensar a les artistes que avui dia “no s’aprecia prou la feina tèxtil”, i més quan les feines artesanes són vistes com “una cosa de casa les àvies o com una moda temporal, com es veu amb el macramé”. En contraposició, elles defensen l’artesania com a expressió artística: “El nostre col·lectiu supera aquestes idees perquè totes ens dediquem a l’art, encara que les més joves del grup tenen altres feines i, a més, expliquem històries a través del teixit”.

Tramadoras

El Col·lectiu Tramadoras es va crear fa tres anys al Taller Escola Tèxtil Teranyina del barri de Raval de Barcelona. Foto cedida

Teixir reforça la concentració

Preguntada pel procés de creació, Falquez detalla que ella primer fa un dibuix sobre què vol explicar, d’allà n’extreu les idees, fa la tria de fils i materials i després comença a teixir, un procés que es pot allargar un any, però que li aporta molts beneficis. “Teixir et fa desenvolupar la concentració perquè crees una connexió molt forta entre el tapís i la ment”, diu. L’artista ho compara amb l’acció de tocar el piano, a vegades ràpid i altres lent.

Per la seva banda, Esther Serramiá, membre del col·lectiu i comissària de l’exposició, explica que amb aquesta mostra, “el fil genera un espai de reunió que ens apropa a la reflexió envers el tèxtil”. Falquez va encara més enllà i valora els efectes positius que té fer tapissos en comunitat i, en concret, entre dones: “Fa que ens relaxem i ens desfoguem per ser nosaltres mateixes, ja que en el tapís trobem la tranquilitat i la nostra personalitat”. A més, creu que la mostra no podria estar situada en un lloc millor: “El Castell de Cornellà és espectacular”, conclou.

L’exposició es pot visitar de forma gratuïta fins al 27 d’abril. L’horari és de dilluns a divendres de 10 h a 14 h i de 17 h a 20 h i els diumenges i festius de 10 h a 14 h.

Cornellà

Una de les peces que es poden visitar a la mostra de Cornellà, de l’artista Carol Fleishman. Foto cedida

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram