Cupletistes

L’obra ‘SICALÍPTIQUES’ s’inspira en el Paral·lel de Barcelona del segle XX com a porta d’entrada a la modernitat Foto: Sílvia Poch

L’erotisme puja a l’escenari de 37 ateneus catalans amb SICALÍPTIQUES, una obra musical que reivindica els cuplets com a identitat cultural i reflex de la història social del país.

L’espectacle, coproduït per la companyia Le Croupier i la Federació d’Ateneus de Catalunya (FAC), s’inspira en el Paral·lel de Barcelona del segle XX com a porta d’entrada a la modernitat i, a través del cuplet, recull el llegat d’aquesta època.

SICALÍPTIQUES, de Josep Maria Miró i dirigit per Xavier Albertí, es va presentar el 27 de febrer en roda de premsa i, dies més tard, es va estrenar al teatre El Centre Gràcia. Els intèrprets són Carles Cors, Mont Plans, Aina Sánchez, els quals faran gira durant tot l’any pels escenaris de la Xarxa de Teatres d’Ateneus de Catalunya (XTAC).

“Explotar l’art de la provocació”

Sicalíptiques era la paraula que s’associava a les cupletistes, ja que sicalipsi fa referència, en sentit negatiu, a l’erotisme més escandalós. L’espectacle però, dona la volta a aquesta idea i l’acosta al feminisime. En aquest sentit, el dramaturg Josep Maria Miró apunta que “les cupletistes es converteixen en les abanderades d’una dona nova, artista i empresària de si mateixa, i perfectament conscient que per construir una avantguarda cal explotar la provocació i l’art d’escàndol”.

Per la seva banda, el director de l’espectacle també reflexiona sobre com la figura de la cupletista representava al segle XX l’inici de l’empoderament femení: “Les nostres àvies sabien que els referents de l’alliberament de la dona segurament estaven més en els escenaris de les senyores que ensenyaven la cuixa que no pas en una societat que encara no els havia permès de fer aquestes reflexions”.

Així, aquests temes ressonaran a l’escenari acompanyats de música en directe, humor, dansa i teatre, una malgama que Albertí assenyala com a “aventures plenes de sals i pebres”.

Cuplet

Els intèrprets de ‘SICALÍPTIQUES’ són Mont Plans, Aina Sánchez i Carles Cors. Foto: Sílvia Poch

Portar cabarets als ateneus

Aquest espectacle és el novè coproduït per la FAC des de 2017. La vicepresidenta de l’entitat, Emma Escolano, assenyala que “l’objectiu és aportar obres professionals, de qualitat, de gèneres i temàtiques diverses, als teatres dels ateneus del territori”. Escolano afegeix que aquest any s’han proposat portar als ateneus un “espectacle desenfadat”, i que per això s’han unit amb la companyia gironina Le Croupier, experts en la qüestió.

En la roda de premsa, la companyia va destacar la figura de l’actriu Merche Mar, desapareguda el 27 de febrer, amb qui havien treballat i que estava molt il·lusionada per l’estrena de SICALÍPTIQUES. En aquest sentit, Mont Plans va explicar que Mar era “una icona del Paral·lel i una gran persona” i que havien treballat juntes amb la banda de Le Croupier. “La trobarem molt a faltar”, afegia.

On veure l’espectacle?

L’espectacle farà parada a trenta ateneus de tot Catalunya, però pel que fa a Barcelona i voltants, es podrà veure a L’Avenç d’Esplugues (29 de març), al Sants Teatre (6 d’abril), l’Ateneu Santfeliuenc (11 d’abril), Ateneu de Sant Just Desvern (13 d’abril), Foment de Molins de Rei (1 de maig), l’Aliança del Poblenou (24 de maig), Lluïsos d’Horta  (26 d’octubre) i al Teatre de Sarrià (31 d’octubre i 2 de novembre).

Glòria Ribera: “A l’agenda cultural de Barcelona li sobra precarietat i pòdcasts en viu”
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram