
‘El Mercader’ és l’adaptació que la Dispunyia Complèxica ha fet de la comèdia de Shakespeare. Foto: Clàudia Abril
La mítica sèrie catalana Plats Bruts no existiria si els actors Joel Joan, Jordi Sánchez i Mònica Glaenzel no haguessin pensat, en sortir de l’Institut del Teatre, que alguna cosa els diferenciava de la resta. Salvant les distàncies, es podria dir que aquest és una mica el sentiment que tenen els quatre joves de la companyia barcelonina Dispunyia Complèxica.
Ells són Quim Gayà, Igor Szpakowski, Zúbel Arana i Genís Sendra que, sota la direcció de Laia Tamarit, aquest divendres pugen a l’escenari del Centre Cívic Parc Sandaru, al districte de Sant Martí, per demostrar la seva “animalitat teatral” amb una versió d’El mercader de Venècia de Shakespeare que ha adaptat Lucas Ubach.
Parlem amb ells dies abans de la mostra. Genís Sendra, un dels intèrprets, surt de la sala d’assaig del centre per atendre’ns: “Som un grup d’amics que ens vam ajuntar perquè sentíem que teníem una manera de fer teatre diferent dels altres, sobretot perquè juguem amb l’animalitat dels personatges”.
Una companyia jove i premiada
Per explicar com va començar tot plegat, Sendra es remunta a les classes de direcció de l’Institut del Teatre, on es va gestar la primera funció, Últimas palabras de Copito de Nieve, de Juan Mayorga. El 2023, un cop acabats els estudis, la van fer girar per diversos escenaris barcelonins, com la sala Dau al Sec o el Festival Mutis, de teatre emergent. Com a resultat, els membres Genís Sendra i Quim Gayà van rebre el premi Mostra’t a la millor interpretació. El jurat va reconèixer-ne “l’excel·lent feina gestual”.
Després d’aquest èxit, fa més d’un any van començar a treballar amb El Mercader, un text d’Ubach. Mentrestant, es van presentar a la convocatòria Kinètic, organitzat pel CC Parc Sandaru, que promociona propostes escèniques inèdites. Ells són una de les tres obres seleccionades.
Així, el gener va ser el torn de la companyia La Quebrá i el febrer es va poder veure el treball de La Rara. Aquest divendres 14 de març el cicle acaba amb la posada en escena de Dispunyia Complèxica.
Aquesta versió serva d’El Mercader manté la trama de la comèdia original, però en canvia alguns elements: “És la història de quatre animals tancats en una gàbia i jo, per exemple, passo d’humà a gos, un reflex del punt grotesc que tenim, que diria que és atípic a dins del teatre català, és més aviat alemany. No som La Cubana, però l’humor i l’experimentació és important”.
A més, a nivell personal, Sendra explica que a diferència d’altres obres que han fet, aquesta és un “descobriment” per a ell: “Tot va quallant i veig que ho estem aconseguint”.
Zúbel Arana, Quim Gayà, Igor Szpakowski i Genís Sendra són els membres de la companyia. Foto: Clàudia Abril
El Kinètic, un trampolí teatral?
En un vídeo publicat a les xarxes del CC Sandaru, els membres de la companyia expressen que el cicle Kinètic no només dona suport a la creació sinó també a la producció, i que això “és un encert i més quan es tracta d’una companyia emergent”. També diuen que l’experiència és molt enriquidora perquè el Sandaru “té molta xarxa de teatre i de barri”.
Amb tot, Dispunyia Complèxica té un objectiu a llarg termini: entrar a la programació del Barcelona Districte Cultural de l’Ajuntament, el programa que acosta l’art contemporani i emergent als barris amb mostres com l’Argumenta, l’Escena o el Temporals. “Volem ser-hi per fer aquesta obra a diferents centres cívics, perquè potser no actues al Tantarantana, però ets en una programació barcelonina que dona oportunitats. És un pas previ per a professionalitzar-se”, conclou Sendra.
Aquest divendres 14 de març a les 19.30 h es pot veure gratis El Mercader al CC Parc Sandaru i el 13 de juny faran una altra funció al Centre Cívic Cotxeres Borrell, a l’Eixample.
Acostar l’art contemporani als barris de Barcelona a través de la mort, la bogeria o la multiculturalitat