“No volem que s’atribueixi el cinema de sèrie B a un cinema barat i dolent, perquè hi ha molt bon cinema i volem difondre’l”, explica a Cultura B David Bravo, director del festival B-Retina, que aquesta setmana obre les portes. L’any 2015 va néixer aquest festival de cinema de sèrie B de Cornellà i, enguany, entre el 19 i el 22 de setembre, celebra la seva novena edició a l’Auditori de Sant Ildefons.
Durant tres dies es podran veure setze pel·lícules de l’anomenat cinema de sèrie B, un tipus de film que segons Bravo “viu una etapa d’or”, ja que podem trobar diverses propostes d’aquest estil a les plataformes, com la pel·lícula Sharknado, a Prime Video. “Són aquells films que Hollywood no produïa i que quedaven relegats en la segona projecció als cinemes, que tenien un sistema de distribució quasi clandestí, perquè eren de temàtiques no convencionals, com el terror o el gore”, explica.
L’edició dels canvis
El director afirma que des del B-Retina volen reivindicar que la sèrie B és una manera de fer cinema i que va més enllà dels gèneres mencionats: “Ja fa unes quantes edicions on posem èmfasi en la comèdia, el drama, però també en el cinema eròtic, de temàtica LGTBI i en el cine fet per dones i per a dones, ja que volem obrir aquest camp que sempre ha estat dominat pel cisheteropatriarcat”, defensa.
Aquesta nova aposta en la programació també beu del fet que l’equip de l’organització –format per 18 persones– ja té majoria femenina. A més, Bravo es mostra orgullós de com s’ha reforçat el perfil social del festival. I és que, d’una banda, s’ha posat en marxa un fons de llibres i pel·lícules de sèrie B que recorrerà les biblioteques de Cornellà i, de l’altra, una sessió per projectar els treballs dels alumnes de batxillerat artístic de l’Institut Maria Aurèlia Capmany.
Un homenatge al Cornellà més cinèfil
Bravo explica que el festival, tanmateix, actua com a font d’entreteniment per a una ciutat que ja no disposa de cap cinema de barri, més enllà del multicinema al centre comercial Splau, on no es projecten films no mainstream. “Als 70 i 80 tenir dos cinemes al mateix barri era moltíssim i era un acte social per a la gent d’aquí, però tot això va desaparèixer”, lamenta el director.
Així, enguany la cartellera del B-Retina aposta per les “grans combinacions” cinematogràfiques. Exemples d’això seran títols com Nukie, Us Trapalhões na Guerra dos Planetas o Monsturd. I, en paral·lel, cal destacar que el festival acollirà l’estrena mundial del film Crotón El Grande, de Paul Naschy, icona del cinema fantàstic i de terror.