Mostra 2024

El Festival Mostra se celebra al recinte Fabra i Coats i al Centre Esportiu Municipal Olímpics Vall d’Hebron. Foto: Mostra

“Jo havia punxat a l’època bona del Sónar, però ara prefereixo el format de festival petit”. Aquestes són les paraules de Salva Coromina, conegut com a ABSIS, un punxadiscos nascut al barri barceloní de Sarrià-Sant Gervasi que es podria dir que a finals dels noranta va viure l’època d’or d’un dels festivals de música electrònica més famosos de la capital catalana. A part, ha punxat durant quinze anys a la Sala Razzmatazz.

Avui dia, però, els seus gustos han canviat en veure que macrofestivals com el Sónar han perdut la “frescor” de l’inici. La prova d’aquest canvi de rumb professional és que aquest cap de setmana, el discjòquei sarrianenc no punxa a la Fira de Montjuïc de Barcelona, sinó a un lloc que d’entrada pot sorprendre: al Centre Esportiu Municipal Olímpics Vall d’Hebron, conegut per la seva activitat com a pavelló durant les Olimpíades del 92.

Així, Coromina pujarà a l’escenari que s’hi ha instal·lat en el marc del Mostra, un festival de música electrònica i experimental que se celebra entre el 17 i el 20 d’abril en aquest recinte del barri de la Vall d’Hebron i també a la Fàbrica de Creació Fabra i Coats, a Sant Andreu.

El festival va néixer ara fa quatre anys “com a alternativa als macrofestivals i a l’oferta massificada, comercial i impersonal que se celebren a la capital catalana”, tal com diuen des de l’organització. Tot plegat venia d’una idea de Fèlix Beltran, el director del Mostra, i que es va materialitzar a finals del 2021, quan va guanyar el programa CreaMedia de Barcelona Activa: “Com a gestor cultural, feia temps que volia crear un festival de música electrònica a Barcelona per trencar amb el monocultiu musical, perquè ja sabem que està monopolitzat per grans dinosaures”.

Beltran, a més, acumula anys d’experiència al sector, ja que treballa al Paral·lel, un esdeveniment també de música electrònica que se celebra als Pirineus. Amb el seu darrer projecte, el Mostra, ha complert el somni de portar a Barcelona un festival que, com diu, es caracteritza per la “música de format petit, que no és comercial i està fora del radar”.

Compromís amb el talent local i la ciutat

Durant quatre dies, el festival Mostra reunirà 35 artistes que oferiran 50 hores de música. Tot i que el cartell destaca per diversos noms internacionals, el director remarca que el Mostra també té un compromís amb l’escena electrònica local, que representa una cinquena part de la programació. “El festival serveix per ensenyar el talent més ocult de Barcelona”, reflexiona el director.

Així, a part del discjòquei ABSIS, el Mostra reuneix dos punxadiscos de Barcelona que són residents del festival des del primer any. Es tracta del duo Timnah & Mario, artistes d’origen suís que punxen el primer dia a les 21 h i, per l’altra, l’estatunidenc Patrick Russell, que actua el dia 18 a les 14.30 h. Ambdues actuacions tenen lloc a Fabra i Coats.

La ubicació del festival també denota vincle amb la ciutat. Enguany és el primer cop que no se celebra al Castell de Montjuïc i a la Fàbrica de Creació Hangar, sinó que la programació del dijous 17 i el divendres 18 es fa a Fabra i Coats i, en canvi, la del dissabte 19 i el diumenge 20 al Centre Esportiu Municipal Olímpics.

“Ens ha costat mesos aconseguir-ho, però és tot un desafiament programar una part del Mostra al pavelló de la Vall d’Hebron i, a més, ens fa especial il·lusió que l’espai tingui relació amb els Jocs Olímpics. A principis dels 2000 s’hi feien concerts i ens agrada donar vida a espais de Barcelona que han quedat oblidats”, diu el director del Mostra que, a part, detalla com han preparat l’escenari que s’hi ha instal·lat: “Com que oferim molta música experimental, hi hem posat unes cortines negres i uns matalassos a terra que creen un espai ideal per estar hores assegut”.

Mostra

“Hi hem posat unes cortines negres i uns matalassos a terra que creen un espai ideal”, diu el director, Fèlix Beltran. Foto: Mostra

“És un bon moment per als festivals de nínxol”

En un context d’auge de macrofestivals que sovint aixequen polseguera a la ciutat, Coromina defensa que la música electrònica de petit format viu una època dolça: “És un bon moment per als festivals petits i de nínxol, ja que poden arriscar molt més amb la música i la gent que hi va té un gust musical concret. Si tens bon paladar, veuràs coses molt bones”.

El discjòquei sarrianenc, a més, serà l’encarregat de tancar el Mostra. Ho farà el diumenge dia 20 d’abril a les 22 h. Preguntat per com serà aquesta sessió final, el punxadiscos diu el següent: “El tecno que poso no és el d’Eivissa ni el del Sónar, sinó més rebuscat, entre l’experimental i l’underground”.

Finalment, i més enllà de la programació musical, el Mostra també ofereix, dies abans i després, xerrades, tallers i activitats en el marc del cicle Mostra’m, així com una fira de col·lectius i segells independents.

Consulta tota la programació i les entrades aquí.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram