Les diferents definicions d’interferència al diccionari parlen de modificacions, pertorbacions o desviacions, segons quin sigui el context. Però una interferència també pot significar una novetat, ja que és un element nou. I això és el que es viurà el pròxim 4 d’octubre al Centre Cívic Urgell de Barcelona amb la celebració de la primera edició del festival de música Interferències, que neix en el marc de la Festa Major de l’Esquerra de l’Eixample.
I és que aquest festival, tal com expliquen els seus organitzadors, estarà dedicat a potenciar l’aposta que ja fa el Centre Cívic Urgell cada trimestre amb la programació de tres propostes musicals de diferents estils. És a dir, l’Interferències mirarà “a la música més actual i emergent” amb l’objectiu de “conèixer nous talents i donar suport al sector musical de la ciutat”.
Quatre actuacions
La primera actuació, prevista per a les sis de la tarda, serà la de Núria Duran. Aquesta barcelonina transforma les seves vivències en cançons d’indie-pop carregades d’intimitat i profunditat tant en català com en anglès.
El segon torn serà per un dels noms que últimament està agafant més impuls en l’escena musical barcelonina i catalana, Gavina.mp3, el projecte musical del poeta gracienc (de Vallcarca, concretament) Max Codinach, que parteix de la seva ànima d’escriptor i poeta. Codinach explica a Cultura B que l’aposta d’ell i la seva banda se situa en el post-pop. “Quan vam treure l’àlbum i havíem de pensar com el veníem vam decidir post-pop perquè la gent es quedés amb això, ja que existia però no era una cosa molt definida en el cas de Catalunya. Era un concepte per omplir”, afirma Coderch. De fet, afegeix que “de broma” amb la banda deien que era el gènere que venia “després del pop de Manel i Antònia Font i això fa que al post pop li pots posar qualsevol cosa: rock, electrònica… És una idea que intenta ser l’evolució del pop”.
Després de Gavina.mp3 arribarà el torn de Belén Natalí, una artista argentina instal·lada a Barcelona que acumula una destacada carrera internacional en l’àmbit del reggae i la cultura sound system. Ara ha posat en marxa un nou projecte on transita per ritmes pop/lo-fi amb reminiscència R&B i jazzístiques sense oblidar les seves picades d’ullet a la música jamaicana. L’estrena la va fer amb l’EP Jaracanda (Say it LoudRecords & Costa Futuro, 2023).
I, per últim, l’Interferències programarà l’actuació de Gregotechno, una proposta musical sorprenent i atrevida de Marc Vilajuana, Alejandro Narés i Xavier Arqué que és una fusió sonora entre el cant gregorià i la música electrònica contemporània. Un so que interactua en viu amb imatges del microcosmos preses de llocs sagrats naturals utilitzant tècniques microscòpiques.
Max Codinach (Gavina.mp3): “A la música hi ha molta gent que decideix fer castellanismes perquè tenen una falta de referents bèstia”