Mirem-nos

L’edifici de la Fundació Carulla s’ha omplert de fotografies dels veïns i veïnes del Poblenou. Foto: Àngel Garcia

Pocs mesos després del seu aterratge al barri barceloní del Poblenou, la Fundació Carulla ha estrenat una nova exposició fotogràfica que posa al centre de la proposta artística els seus veïns i veïnes. Mirem-nos, del fotògraf i fotoperiodista Albert Masias, omple les façanes i els interiors de l’edifici que des del febrer acull una fundació amb una llarga trajectòria de més de 50 anys.

La instal·lació artística representa un diàleg visual sobre el teixit social i humà del Poblenou que es podrà contemplar fins al 31 d’octubre. El procés creatiu va implicar directament un centenar de poblenovins que van passar per davant de la càmera de Masias. “La Fundació va obrir l’espai del Poblenou fa uns mesos i per a nosaltres és fonamental treballar amb els veïns i veïnes del barri. El projecte, que cobreix tota la façana del nostre edifici, és un símbol que convida les persones a mirar-se i que es coneguin i facin seu aquest espai”, explica a Cultura B la directora de la Fundació Carulla, Marta Esteve.

Un instant de reflexió

Les enormes fotografies de fins a nou metres quadrats que envolten l’edifici del carrer dels Almogàvers amaguen desenes d’històries humanes que expliquen el passat i el present del Poblenou. El punt de partida amb el que va néixer Mirem-nos és el de repensar la forma de relacionar-se amb els veïns i veïnes amb els que tothom conviu diàriament. “Per això, vaig proposar als participants que es preguntessin quina és la seva relació amb la gent del barri i que a les fotos responguessin a aquesta pregunta”, detalla Masias.

Una mirada familiar

El projecte fotogràfic s’ha materialitzat gràcies a la beca Gent de Barri de la Fundació Carulla. Una important dotació econòmica de 4.000 euros ha permès a Masias desenvolupar un plantejament artístic de grans dimensions amb el qual ha pogut tornar al barri on va créixer. “Ha sigut un privilegi tornar a casa. Conec molts dels participants i això ens ha ajudat a treballar amb familiaritat”, assegura l’autor de les imatges.

Mirem-nos

Les fotografies de la mostra també destaquen per la seva mida. Foto: Àngel Garcia

De fet, la proximitat de Masias amb les particularitats de la identitat del barri i els seus habitants han ajudat en el procés artístic i en la bona acollida dels poblenovins. “La resposta dels veïns ha sigut molt bona i la gent ha participat en el projecte amb moltes ganes. Les fotografies s’han fet amb molta empatia, paciència i en un clima tan agradable que semblava un espai de tertúlia i trobada entre coneguts del Poblenou”, detalla Toni Coll, de l’Associació de Veïns i un dels protagonistes de l’exposició.

Aquesta relació intensa amb els veïns del Poblenou és el que busquen aconseguir des de la Fundació. En un barri cada vegada més ple d’oficines, pisos de luxe i amb un problema greu de gentrificació, l’aposta per enfortir els lligams socials és molt benvinguda pels veïns. “Col·laborar i ser membres actius del barri és fonamental per a nosaltres perquè, si no ho féssim, ens convertiríem en un dels molts espais culturals genèrics que es queixen de la falta de públic. Amb l’aposta per un llenguatge artístic més proper ens adrecem directament a les persones amb l’objectiu que no es quedin adormides”, indica Esteve.

En aquest sentit, l’Associació de Veïns i Veïnes celebra el projecte cultural que està desenvolupant la Fundació. “Ha sigut una alegria comprovar l’ús que es farà de l’edifici de la fundació. El projecte cultural que proposa està creant unes sinergies molt interessants per al barri, sobre tot davant la gentrificació que patim d’ençà que es va començar a construir el 22@”, comenta Coll.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram