De les fallides de l’estat espanyol hi ha qui en fa art i, a més, guanya premis. Aquest és el cas de la fotògrafa Paula Artés (Molins de Rei, 1996), que aquest dimarts rebia el Premi Art Nou d’Art Emergent, concedit per La Capella, per un projecte que persegueix des de fa cinc anys.
Després de rebre el reconeixement explica que està “molt sorpresa” pel guardó, ja que el nivell de competició era molt alt i variat: la fotògrafa competia amb quaranta-sis mostres artístiques de qualsevol àmbit, no només de la fotografia.
Sota el títol Energia submergida, Artés proposa una reflexió sobre l’entramat de relacions de poder entre una de les empreses constructores més grans del món i l’estat espanyol, en la construcció de la plataforma Castor davant de les costes del Montsià i el Baix Maestrat, entre Catalunya i el País Valencià. El fallit magatzem de gas va haver de tancar el 2014 pels moviments sísmics que provocava als municipis més propers tot i trobar-se en alta mar.
Un projecte que “fuig dels clàssics”
Preguntada per si l’emergència climàtica la va impulsar a emprendre el projecte fotogràfic, Artés explica que hi té relació, però que intenta “fugir dels clàssics”. El seu plantejament beu de la injustícia: “Volia expressar com els grans poders fàctics ho acaben dominant tot perquè tot els serveix per fer negoci, com van fer amb el projecte Castor”.
En aquest sentit, la mostra també posa el focus en el greu impacte ambiental que aquesta construcció va generar: la desaparició d’algunes espècies aquàtiques, l’alteració dels trajectes de pesca al voltant de la plataforma marina i tot un seguit de terratrèmols. El projecte desvela aquella energia submergida amagada entre les esquerdes dels edificis afectats pels sismes o dins dels forats de les roques calcàries, però també en les contractacions nebuloses entre l’esfera pública i privada i en el control que les empreses privades poden exercir sobre l’Estat.
L’obra, que ha rebut una dotació econòmica de 2.000 euros, s’ha exposat a la galeria àngels barcelona tot l’estiu en el marc del festival.
Clausura d’Art Nou
El centre d’art La Capella va acollir el lliurament del Premi, amb el qual es tanca l’edició 2024 d’Art Nou, el Festival d’Art Emergent de Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat. El certamen està organitzat per l’associació de galeries Art Barcelona, que desplega anualment una àmplia programació amb l’objectiu de promoure la professionalització dels joves artistes, tot creant ponts entre creadors menors de trenta-cinc anys, el mercat de l’art i les galeries i espais expositius.
El festival ha comptat amb la participació de 31 galeries i espais autogestionats i 46 joves artistes. A part d’aquest reconeixement, la Fira Art-o Rama de Marsella ha seleccionat la galeria Dilalica per participar en la seva pròxima edició; l’Hotel Wittmore ha concedit tres premis als artistes Guillem Coma (RocioSantaCruz), Tura Sanglas (Galeria Esther Montoriol) i Alícia Vogel (Galeria Mayoral), i la Fundació Sorigué ha adquirit dues obres de la fotògrafa Alba Yruela (Chiquita Room).
Art Nou, el festival de Barcelona i l’Hospitalet per “caçar talents”