Ser l’estrany de vegades té avantatges. Així ho pensa Natalia Barraza, directora de l’edició d’enguany del Circ d’Hivern de l’Ateneu Popular 9 Barris. La seva raresa, tal com explica, ve per ser d’una família de titellaires, per dedicar-se al circ, “una professió rara dins el món artístic” i per sentir-se com una nouvinguda, tot i recordar que fa 22 anys que viu aquí. El circ, però, ha acabat sent un espai d’aixopluc per a ella.
“Els que fem circ tenim altres maneres de veure la vida i el fet de ser ‘estranys’ ens fa voler formar part d’un grup i connectar de rara avis a rara avis”, comenta. Precisament, aquesta expressió llatina és el títol del 29è Circ d’Hivern que dirigeix Barraza i que significa “ocell rar” i s’utilitza per descriure quelcom poc comú. L’espectacle és, doncs, un clam a què “tothom pugui defensar la seva raresa”, diu la responsable de l’espectacle.
Així, entre el 14 de desembre i el 19 de gener de 2025, el públic podrà gaudir de Rara Avis, una mostra recomanada per a totes les edats on el moviment i la posada en escena “són un homenatge a l’amistat i el grup”.
L’obra es desenvolupa en dos plans. Per una banda, els intèrprets fan literalment d’ocells “bells i místics” amb les tècniques del trapezi i hi ha una part més dramatúrgica que irromp a escena “amb les intèrprets tal com són”. La directora comenta que al llarg de la mostra “es va i es torna de la realitat”.
Per primera vegada, només trapezistes: “He arriscat”
“El mateix espectacle ja és una rara avis”, explica Barraza, la qual ha sigut trapezista durant dotze anys. És per això que ha volgut incloure només la tècnica aèria, cap altra, com s’acostuma a fer al Circ d’Hivern, on normalment hi ha un intèrpret per a cada disciplina.
A més, la companyia d’enguany és en clau femenina, cosa que només s’ha fet una vegada abans. “He arriscat amb aquesta proposta, però crec que ha sigut una bona decisió per potenciar les imatges i el treball coral”. Les artistes que pugen a l’escenari de l’Ateneu de Nou Barris són Martina Covone, Lucia Heege, Sophie Núñez, Pia Bautista i Mariana Fernández.
Finalment, la directora explica que encarregar-se de la direcció d’enguany ha sigut una “sorpresa meravellosa”, ja que va ser la gent de l’Ateneu, amb qui havia col·laborat abans, qui va contactar amb ella. “Feia temps que no tocava el trapezi i ara hi he tornat des d’un altre àmbit, des de la mirada externa”, conclou.
Més informació i entrades aquí.