u22

El director del festival, Jordi Sanz, diu que l’objectiu és “exhibir els curtmetratges dels joves cineastes i fer xarxa”. Foto: u22

És fàcil creure que ja ningú va al cinema i, si pensem en els joves, que ells només en veuen si és a través de les plataformes digitals. Però el Festival u22 és la prova que hi ha excepcions ben a prop nostre. A través de projeccions, taules rodones, tallers d’interpretació i sessions a la fresca, aquest festival de cinema arriba aquesta setmana a la seva sisena edició amb un doble objectiu. Tal com explica Jordi Sanz, director del Festival de Cinema Jove de Barcelona, “tan important és exhibir els curtmetratges dels joves cineastes, com fer xarxa”. A més, el festival compta amb les veus d’experts del sector com Ulrich Seidl, Ernesto Castro, Marwa Arsanios i Meritxell Colell. Tots ells són perfils cabdals en el panorama cinematogràfic actual.

Així, entre el 25 al 29 de setembre, a la Fundació Joan Miró es projectaran una trentena de curtmetratges (dels 350 presentats) que són tant locals com de l’escena internacional. Sanz explica que aquesta combinació enriqueix l’essència del festival, que és “reflectir la mirada del jovent sobre el present”. Per fer-ho, volen “apostar pel cinema d’aquí, el que sorgeix de l’escena jove i té segell propi”, però també “obrir fronteres i ser transversals” amb els curts provinents de països com Itàlia, França, Colòmbia o del conjunt de l’Estat espanyol.

Segons explica el director, la gran majoria dels films catalans que es presenten són treballs provinents dels estudis universitaris, tot i que n’hi ha que surten de l’amor a l’art: “Ahir parlava amb una estudiant de la UPF que presenta un curt que va fer pel seu compte, no era cap feina de la universitat. En general, el festival serveix com a espai per descobrir noves perles”, apunta.

Com a novetat, aquesta edició estrena un nou apartat: l’u22 Lab. Es tracta d’un laboratori de seguiment de quatre projectes de guió de ficció en català escrits per joves guioniste. Els participants que han estat seleccionats tindran tutories personalitzades per Arnau Vilaró, coguionista d’Alcarràs, durant els cinc dies de festival. Al final, un dels quatre projectes rebrà un premi de 500 euros per la producció del curtmetratge.

u22

Un equip format també per joves

La franja d’edat de l’equip de persones que treballa pel festival també va dels 18 als 24 anys, com els seus participants, fet que demostra la capacitat de les noves generacions per tirar endavant projectes ambiciosos. “Jo també soc cineasta i, precisament, vam crear el festival perquè trobàvem a faltar espais per al cinema fet per joves”, diu Sanz.

Aquesta edició parlarà també de les claus per aconseguir entrar dins la indústria cinematogràfica, entesa moltes vegades com a inaccessible. En definitiva, l’u22 vol lluitar per un cinema més jove, local i obert a tothom.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram