Quan entres a La Capella, al Raval de Barcelona veus la importància que poden tenir les pedres. És un pes històric, pero també de present. En els pocs segons que hi ha entre que s’abandona el carrer Hospital, una de les artèries d’aquest barri, i s’entra en aquest espai dedicat a la creació artística emergent, es passa del soroll i un cert descontrol que sempre hi ha en aquesta zona de la ciutat a l’atmosfera especial que es genera en aquest edifici històric situat en el conjunt monumental de l’Hospital de la Santa Creu i de la Casa de Convalescència.
Ahir a La Capella, durant la presentació de la celebració del 30 aniversari, es va parlar molt del present. “La Capella és un espai que fa 30 anys que parla del present a través de les arts visuals llegides des de Barcelona”, afirmava el director, David Armengol, que va presentar juntament amb el regidor de Cultura i Indústries Creatives, Xavier Marcé ; Oriol Gual, director de La Capella entre el 1994 i el 2020 i Nerea de Lezana, del col·lectiu de dissenyadors SSOP, el programa per celebrar les tres dècades. Destaquen l’exposició Entre les pedres. 30 anys de La Capella, preparada per SSOP i que recull 134 publicacions que el centre ha publicat des del 1994, i el cicle de converses Una història oral. 30 anys de La Capella, comissariada per Gual.
Tornant a la idea del present com a columna vertebral de la tasca de La Capella, Armengol va afirmar que l’exposició, precisament, “és un exercici historiogràfic d’un centre que no fa història”. El més important de la mostra, afegia el director, “és la memòria oral i totes les persones que han passat per aquí: artistes, comissaris, investigadors, mediadors… Més que narrar des d’un punt de vista històric, La Capella intensifica el present”.
“Equipament imprescindible”
Per la seva banda, el regidor Marcé va reivindicar La Capella com un “equipament imprescindible del sistema d’arts visuals del país”, i va destacar el seu caràcter pioner. “El moment del seu naixement, fa 30 anys, va ser importantíssim perquè els equipaments artístics de la ciutat gairebé no existien”, va afirmar Marcé, que va destacar la feina feta durant tants anys per Oriol Gual i la que està fent actualment David Armengol.
Tornant a la idea del present, el mateix Gual, que va remarcar que “el club de fans de La Capella cada cop és més gran”, també va insistir en la idea: “La Capella sempre ha tingut la voluntat de treballar en el present”. Això sí, va afegir que aquest 30è aniversari era un bon moment per “parar i mirar enrere perquè hi ha coses que han determinat el present”. Una cosa que serà possible amb les conferències que entre avui i dissabte se celebraran amb la participació de noms destacats com ara els de Javier Peñafiel, Marta Sesé, Valentín Roma o Esther Doblas. Tot plegat per també mirar d’aconseguir que el club de fans de La Capella vagi creixent.
David Armengol: “Les arts visuals han quedat fora dels mitjans”