Festival del Cante Flamenco

Una imatge d’una edició anterior del Festival del Cante Flamenco. Foto: X (@filocanete)

Trenta quatre edicions del Festival del Cante Flamenco a la Mina no són pas casualitat. Al contrari, són una mostra del talent inesgotable d’aquest barri de Sant Adrià de Besòs. Malauradament, l’organització nota que, sovint, es dona per fet que l’habilitat per fer flamenc existeix en zones perifèriques i amb població gitana, però que els artistes no reben el reconeixement que en realitat mereixen. Aquest és, sense dubte, el principal motiu de l’existència d’aquest festival.

Falete Perona, president del Centre Cultural Gitano de la Mina, entitat que organitza l’esdeveniment, explica en declaracions a Línia Nord que una de les raons de ser del certamen és poder reivindicar els artistes que tenim a casa. “Els barris perifèrics, com la Mina, són un bressol d’artistes. Des del Centre Cultural Gitano de la Mina som molt conscients, no només del potencial que hi ha, sinó també dels artistes que ja són una realitat i no són tan coneguts”, assegura Perona, que a més és guitarrista i coneix a la perfecció aquest món.

Aquest dissabte 6 de juliol, al Museu d’Història de la Immigració, es podrà fer realitat el segon objectiu: apropar a la població artistes locals, però també d’altres indrets, de manera gratuïta. “Sempre cerquem un equilibri entre visibilitzar els artistes locals i portar-ne d’altres ciutats, ja que també volem oferir l’oportunitat a la gent que no té molts recursos de poder veure en directe a grans referents”, afegeix Perona.

Homenatge a Juan de la Vara

L’edició d’enguany es dedicarà a Juan de la Vara, cantaor de la Mina que té 86 anys i que acumula una gran trajectòria vital. És l’exemple perfecte, diu Perona, del talent que surt del barri i esdevé referent, ja que va compartir escenari amb artistes de la talla de Camarón de la Isla o Paco de Lucía, entre altres.

Juan de la Vara

Juan de la Vara serà homenatjat durant el festival. Foto: Arxiu

Per retre-li homenatge, enguany s’ha fet una selecció d’artistes del barri de la Mina com Tuto Fernández, Paco de Mode, José de la Miguela, Luís El Granaíno, Carmen Amador i Costi El Chato. D’altra banda, procedent de Jerez de la Frontera, també hi actuarà La Macanita, considerada una de les màximes figures del flamenc actual.

Per acabar la nit, el públic podrà gaudir d’un dels artistes de més projecció nacional i internacional, el Yiyo. El bailaor, nascut al barri de Sant Roc de Badalona, oferirà el seu espectable Jubileo. “Convidem a tothom que vingui, perquè és una cita de gran prestigi on es podran veure artistes de primer nivell i que serà un homenatge a una persona que és història viva del flamenc”, conclou el president del Centre Cultural Gitano de la Mina.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram