La coral de l’Ateneu Divers de Gràcia es va crear fa tres anys per oferir opcions d’oci a persones discapacitades. Foto cedida
Al barri barceloní de la Salut, al districte de Gràcia, hi ha un ateneu on ningú té vergonya a cantar fora de la dutxa, o almenys treballen perquè així sigui. Es tracta de l’Ateneu Divers, fundat l’any 1991 per Marcel Munné, un animador escolar en un centre de formació professional adaptada. Acompanyat de diverses persones del món de l’educació, va veure la necessitat de crear un espai que assegurés que les persones amb discapacitat intel·lectual podien gaudir del lleure i la cultura.
A dia d’avui, d’entre les activitats que ofereixen als socis destaca una ràdio, un grup de dones, classes de ball, karaokes, tallers d’escacs, de tecnologia… Però una de les que té més èxit és la coral, que va néixer fa tres anys sota la direcció de Gemma Marquina, una jove de 24 anys que explica a Cultura B que el curs va més enllà d’afinar més o menys bé: “Els dic que sobretot és una activitat per gaudir de la música, ja que el que volem és promoure l’oci i que en gaudeixin”.
Cantar per superar la frustració
El grup actualment està format per set persones que, com diu la directora, sovint conviuen amb sentiments com la inseguretat i la frustració, perquè hi ha cançons que els costa d’interpretar: “Em van demanar cantar Nochentera, però com que vam veure que era molt complicada, la vam deixar i ara estem fent l’havanera d’El meu avi”. Malgrat que les necessitats especials del grup impliquen escurçar les cançons, per exemple, Marquina defensa que al final, s’ha d’entendre i veure com una classe de cant qualsevol, ja que “com tothom que canta, fem exercicis d’escalfament físic per activar la veu i el cos i a final de curs fem un concert”.
Ara bé, davant dels moments difícils la clau és no defallir: “Si algú desafina o s’oblida la lletra, parem, treballem la frustració que pot estar sentint i anem provant. Jo intento tornar-hi, però si la persona s’ofusca tirem milles”. En aquestes ocasions, l’expressió Qui canta els seus mals espanta pren més sentit que mai.
“Les activitats culturals no estan adaptades a tothom”
A part dels assajos que fan a dins de l’Ateneu, els cantaires surten de vegades al carrer, ja que l’entitat té relació amb el barri de Gràcia, com per exemple amb la comissió de festes del carrer de la Perla.
A part de la coral, la Gemma està implicada en altres tasques de l’Ateneu, com ara el projecte Quin sidral, on es fan sortides en les quals diversos socis de l’Ateneu passegen per Barcelona per fer visites culturals. Al llarg del temps, la directora s’ha adonat de com la ciutat no acaba d’acollir les persones amb discapacitat intel·lectual o física. “Les activitats culturals no estan adaptades a tothom. Intentes que s’ho passin bé i pateixes per culpa de l’entorn, fins i tot quan seiem en un bar o quan han de pagar”.
Un grup de socis de l’Ateneu Divers en una de les sortides del programa ‘Quin sidral’ al costat de Gemma Marquina. Foto cedida
Ser un espai cultural referent a la ciutat
Des de l’entitat no els consta que existeixin altres ateneus a Catalunya que vetllin per un oci inclusiu i, per això aspiren a ser “un projecte referent a Barcelona i Catalunya” i que, a més, es consideri un espai cultural com la resta on la gent vagi a veure actuacions artístiques. En aquest sentit, aquest divendres 21 de febrer, per exemple, acullen l’actuació de l’ex concursant d’Eufòria Edu Esteve.
A títol personal, la Gemma, que recentment ha fet el màster en musicoteràpia i també canta a una coral, al barri de Sants, explica que, tot i no tenir clar cap a on anirà el futur professional, encara li queda molt per fer aquí: “Vull trobar la manera d’introduir la musicoteràpia a l’entitat, perquè sé que l’Ateneu no el deixaré”.
‘Ocipèdia’: difondre activitats d’oci inclusiu
Durant més de trenta anys, l’Ateneu Divers ha guanyat molta experiència en el camp de l’oci i la cultura inclusiva i és per això que aquest any ha decidit crear un portal inspirat en la Bullipèdia, l’enciclopèdia de la restauració gastronòmica creada per Ferran Adrià.
Fa dies, a les xarxes de l’Ateneu s’hi veia una fotografia d’alguns socis reunits amb el prestigiós cuiner. Encara estan perfilant el projecte, però ja han anunciat que es dirà Ocipèdia, i serà una eina per difondre com es pensen i difonen les activitats d’oci inclusiu.