“Aquest mural és un record històric i cultural del que va ser el Teatre Talia i també una dignificació provisional d’un espai necessari per al barri”, diu Pep Sala, membre de l’Associació de Veïns de Sant Antoni i també de la Plataforma Sant Antoni Recuperem el Talia de Barcelona.
L’obra en qüestió, Fi de funció, és un mural de 24 metres d’alçada que des del dissabte 16 de novembre ocupa dues parets mitgeres a davant dels Jardinets el Talia, a l’avinguda del Paral·lel. Es tracta de l’obra d’Elisa Capdevila, muralista i pintora originària del Papiol, però establerta a Barcelona des de fa anys. “Ja coneixia el Paral·lel, però els veïns m’han fet descobrir el Talia”, explica.
De fet, el contacte amb la comunitat ha sigut constant, ja que ha estat un procés “col·laboratiu”. És a dir, tot i que és un projecte produït i comissariat per Street Art Barcelona, ha comptat amb la col·laboració d’una dotzena d’entitats veïnals, agrupades a la Plataforma Sant Antoni Recuperem el Talia: “Ells han assentat les bases i crec que havia de ser així perquè el Paral·lel els pertany”, diu l’artista.
El que sí ha decidit ella és pintar dos elements que considera “poètics” i que evoquen el món del teatre, com és un teló que tanca un espectacle i una noia que es desmaquilla: “El Talia va tenir un final abrupte, però confio que ara l’espai tingui una nova vida”, comenta.
Habitatge social i equipaments
El Teatre Talia estava situat al número 102 de l’avinguda del Paral·lel. Es va inaugurar el 1900 i va tancar les portes el 1987. Dos mesos després, un incendi va acabar provocant l’enderroc del que va ser un dels grans epicentres culturals de l’època daurada d’aquest carrer barceloní. El gener de 2022, després de dos anys de negociació, el solar va ser adquirit per l’Ajuntament de Barcelona per 5,7 milions d’euros i es projecta construir habitatge social i equipaments de barri, que podrien ser de perfil cultural i així, de pas, potser hi hauria la possibilitat de recuperar la memòria del Talia.
Des de la plataforma veïnal demanen més rapidesa. “El mural és només un pas més de la nostra lluita, el que demanem és que no s’eternitzi aquesta provisionalitat… Fem el mural perquè el solar ha d’estar bé mentre esperem i és un plus artístic, però ens cal més habitatge i nous espais culturals al barri”, conclou sala.