L’exposició ‘Mostra d’art en femení’ es pot visitar fins al 28 de març al Centre Cívic Torre Llobeta. Foto: Facebook (@CCTorreLlobeta)
L’Angie Lozano i la Vero Palma són dues amigues i veïnes del barri barceloní de Sant Andreu que fa dos anys van posar en marxa un projecte sota el nom de Recortes Asociados. De tant en tant, quan la feina els ho permet, es reuneixen per retallar i enganxar fragments de papers i revistes i crear dissenys de temàtica feminista. Aquests dies, dos dels seus collages estan exposats al Centre Cívic Torre Llobeta, a Nou Barris, en el marc de la tretzena edició de la Mostra d’art en femení, que es pot visitar fins al 28 de març. “Sempre fa il·lusió que la teva obra surti de casa, perquè l’art és la necessitat de treure el que portem a dins”, diu Palma.
Precisament, fer emergir art en femení és la intenció d’aquesta mostra que se suma al conjunt d’activitats que el centre programa al voltant del 8 de març. Montserrat Guàrdia, dinamitzadora de l’espai, n’explica el propòsit a Cultura B: “Volíem mostrar dones que emergeixen a través de l’art i que traslladen els seus problemes al llenç”.
El centre ha fet coincidir el motiu de l’exposició amb la temàtica del cicle de conferències i xerrades Argumenta, que s’allarga fins a finals de mes. El Torre Llobeta és un dels espais que està acollint actes que tracten reptes actuals com l’educació, la tecnologia, la creativitat i la migració.
El desig femení o els cossos no normatius, alguns dels temes
La Mostra d’Art va arrencar al desembre, quan el centre va obrir una convocatòria enfocada a totes les dones que volguessin presentar els seus treballs. Van rebre 55 sol·licituds, la gran majoria de veïnes del districte, i en van triar 37. A la mostra però, se’n poden veure unes quantes més, ja que hi ha artistes, com l’Angie i la Vero, que exposen més d’un collage: Naufragio i La potencia subversiva.
Al primer s’hi veu una noia que reposa en una roca enmig del mar. Una obra que, segons explica Planas, planteja el conjunt d’emocions que travessen les dones en moments durs. A l’altre hi ha una noia nua envoltada de figues enmig del bosc i que tracta sobre el desig femení.
Aquestes dues temàtiques són algunes de les més comunes en el conjunt de l’exposició. “Cada vegada hi participen més noies joves que venen de col·lectius d’artistes i són crítiques socialment, ja que tracten temes com el desig, els cossos no normatius o la llibertat de la dona”, apunta la dianmitzadora.
Entre les altres obres que exposa el centre també destaca Metamorfosi, que són tres retratats femenins, uns bastidors de brodar amb figures femenines i una sèrie de maletes de viatge.
La temàtica de la mostra, l’emergència femenina, va lligada al cicle ‘Argumenta’ de la Xarxa de Centres Cívics de Barcelona. Foto cedida
Activitats complementàries
Aquest divendres 14 de març a les 19 h té lloc una trobada amb el conjunt d’artistes participants de la Mostra d’Art, un espai que Palma valora positivament: “Està molt bé perquè així posem cara a les altres dones. M’agradaria poder unir forces amb elles per a les properes edicions, però costa combinar la vida amb la feina”.
A part d’aquesta trobada, la dinamitzadora del centre recomana assistir aquest dijous a la xerrada Emergència creativa – Les crisis són un motor artístic? que té lloc al mateix centre a les 18.30 h i on participaran l’actor i comunicador cultural Nil Martín i la cantant Ven’nus.
‘Que carga más pesada’ es un collage del projecte Recortes Asociados. Foto cedida