La sala Bóveda, especialitzada en heavy, metal i rock, ha anunciat que cessa la seva activitat de forma “immediata” per una ordre de precinte notificada per l’Ajuntament. Segons han explicat en un comunicat, després de tres dècades de trajectòria, han rebut aquesta notificació –l’ordre de precinte és per al 26 de novembre– que podria suposar la desaparició de la seva música en directe i concerts per una denúncia per soroll de la nova propietat d’un local d’un edifici proper.
La propietat de la sala, situada al carrer Roc Boronat del Poblenou, intentarà mantenir l’obertura de l’espai renunciant provisionalment als concerts amb una declaració responsable. Els seus propietaris han explicat que el tancament obliga a cancel·lar 78 actuacions que tenien programades per als pròxims mesos.
Segons la versió de la sala Bóveda, l’ordre de precinte ha arribat després d’una denúncia per sorolls de la nova propietat d’un local d’ús comercial i oficines d’un edifici proper, situat al carrer Ramon Turró. Aquest local presumptament hauria fet “un canvi d’ús urbanístic sense la preceptiva autorització”.
De fet, l’Associació de Sales de Concerts de Catalunya ha emès un altre comunicat on ha alertat que en el local denunciant “s’està exercint l’activitat d’ús residencial sense que consti cap cèdula d’habitabilitat, i que s’està utilitzant com a lloguer temporal d’habitacions numerades, amb zones comunes, trànsit constant de llogaters i sense que cap d’aquests canvis hagin estat ni notificats ni consensuats amb la resta de veïns de l’edifici”.
Amb tot, l’associació i la sala asseguren que els veïns conviuen amb la sala de concerts des de l’any 1992 sense “cap incidència”, tal com ells mateixos han reflectit en un document signat on declaren no tenir molèsties derivades de l’activitat de la sala.
Des de la sala també han explicat que les mesures sonomètriques fetes fins ara reflecteixen que, en horari de concert, es produeixen “pics provocats per la bateria que superen els límits establerts per la normativa tot i l’actuació del limitador” i, que, “evidentment mai havien ocasionat cap molèstia perquè era totalment compatible amb l’activitat i l’horari comercial d’un local d’oficines”. En canvi, pel que fa a l’activitat amb música gravada, es compleix totalment la normativa de medi ambient.
“Assetjament i especulació”
En paral·lel, els propietaris del negoci han presentat una denúncia al Districte per “l’assetjament que estan patint per un particular que està exercint una activitat especulativa que no està permesa i que, a més, no s’ajusta a la llicència”.
En aquest sentit, des de l’Associació de Sales de Concerts de Catalunya han lamentat que “la denúncia d’una sola persona nouvinguda a un barri on, com en aquest cas, des de l’any 1992 hi ha una activitat cultural que mai ha produït molèsties amb el seu entorn, es vegi obligada a tancar i a cancel·lar més de 70 concerts”.
“És especialment sagnant que, en aquest cas, la cultura es vegi amenaçada per l’especulació immobiliària, la gentrificació i l’incompliment sistemàtic de les ordenances pel que fa a l’ús dels habitatges com a lloguers d’habitacions temporals”, han afegit. Amb tot, han desitjat que la situació es pugui revertir i s’arribi a un acord per recuperar la programació de concerts de l’espai, i que, des de l’administració es prenguin les mesures oportunes per evitar aquest tipus de situacions “que no fan més que incidir en la precarietat del sector i en la pèrdua de l’activitat cultural i musical de la ciutat”.