Ocells

Un fragment de l’espectacle ‘Aflamencadas, piel y plumas’, que es podrà veure divendres al TPK. Foto: @laisabelita

Alguna vegada has pensat que els artistes són com ocells? O al revés, que els ocells imiten els artistes? Per treure’n l’aigua clara cal conèixer aquest cap de setmana el projecte Pajarracos, pájaros y pajaritos, la creació de Víctor Jaenada que compta amb la coordinació d’Isabel Bassas, i que barreja el món dels ocells amb àmbits culturals com l’arquitectura, l’antropologia o l’art a través de xerrades, àpats populars i accions artístiques. Les diferents mostres es podran veure els pròxims 8, 9 i 10 de novembre en espais culturals de l’Hospitalet com el Centre d’Art Tecla Sala, el TPK, Can Trinxet i el Mercat dels Ocellets.

Jaenada explica a Cultura B la peculiaritat del festival: “Podríem dir que nosaltres posem els arbres del bosc perquè vinguin els ocells, és a dir, els artistes, però la combinació d’ells amb el barri està per veure”, diu el creador.

De fet, la mescla d’interprets i veïnat és un dels principals objectius que persegueix el director i, per això, l’espai principal del festival és el Mercat Municipal del Torrent Gornal, al costat del qual s’hi instal·la el mercat ambulant conegut com el de Los Pajaritos, on tots els diumenges els paradistes venen productes de tota mena i on antigament hi havia la tradició de vendre o intercanviar ocells.

Potenciar el talent local

Aquest projecte ha estat organitzat i produït per l’Ajuntament de l’Hospitalet amb motiu de la participació a Manifesta 15. Quan Jaenada va rebre la proposta va pensar que calia potenciar el valor local i cultural de la ciutat: “Aquí encara es manté l’autenticitat als barris i, tot i que hi ha llocs que potser tenen més artistes, molts han perdut el context de barri”, explica el director.

Tenint en compte això, Jaenada ha programat sobretot artistes de l’Hospitalet: “El 70% són d’aquí, però també hem portat gent de fora per nodrir la ciutat com l’artista multidisciplinar María Jerez o Constantino Molina, Premi Nacional de Poesia Jove. També tenim figures catalanes de primer nivell com el poeta Enric Casasses, el pintor Pere Llobera o membres de l’Escola de flamenc de Nou Barris La Tani, que actuaran amb Pedro G. Romero”.

Can Trinxet

El dissabte a Can Trinxet s’hi celebra un dinar popular. Foto: Manifesta 15 (Helena Roig)

Tres dies entre ocells i mostres de flamenc

Pajarracos, pájaros y pajaritos donarà el tret de sortida aquest divendres al Centre d’Art Tecla Sala amb la taula rodona Cants d’ocells que comptarà amb les artistes María García Ruiz, Valeria Mata, María Jerez i amb l’ornitòleg de l’Hospitalet Ricard Gutiérrez. La jornada començarà a les 18.30h i acabarà amb una performance vinculada a l’ornitologia.

Aquell mateix dia, a la nit, el TPK Art i Pensament Contemporani acollirà Aflamencadas, piel y plumas, una festa amb actuacions d’artistes locals o residents vinculats al centre. Diego Tampanelli és el director del TPK i explica que “les influències del flamenc són molt variades i múltiples a la cultura” i afegeix que “a les propostes de divendres hi ha elements d’inspiració flamenca i alhora, la majoria de les propostes tenen un caràcter underground i queer.

Aquesta nit de festa respon a l’esperit general del TPK , que és “abordar la complexitat de la convivència creant zones de contacte, espais de creació i de comunicació per oferir una visió més rica de la vida i de l’art”.

A més, ell creu que aquesta festa és una oportunitat també per aportar un punt de vista encara més polític a la programació general de Manifesta 15: “La biennal és molt gran i nosaltres volem visibilitzar la feina dels barris i posar sobre la taula temes que no s’acaben de tractar del tot, però perquè tampoc es fa des de les institucions, com la convivència entre el flamenc i el feminisme i la comunitat queer”, detalla.

Continuant amb la programació, el dissabte a Can Trinxet es farà un dinar popular amb l’acompanyament del Moskamot de Santa Eulàlia, una figura emblemàtica del bestiari local que connecta el barri amb la seva història. Finalment, diumenge al Mercat del Torrent Gornal es mostraran diverses peces musicals, flamenques i performatives que dialogaran amb la clientela. Tal com diu el creador, la idea és que el públic passegi i “entre la roba es trobi peces d’art contemporani perquè s’estableixi una relació entre l’art de carrer i el mercat”.

Jaenada destaca també la ruta que aquell dia farà Maria Mira, una jove de l’Hospitalet de 16 anys, però que ja és una autèntica fan del món dels ocells. Així ho demostrarà amb una passejada on parlarà dels ocells de la ciutat que portarà els assitents des del Mercat fins a la Penya Flamenca i Recreativa Antonio Mairena, on es farà l’acte de cloenda del festival.

Finalment, Jaenada resol l’enigma i explica que per a ell hi ha un clar paral·lelismes entre els artistes i els ocells: “Els dos ens movem d’un lloc a l’altre… Bé, i molts estem a l’Hospitalet perquè és més barat” (riu).

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram