Durant 12 dies, la plaça de Catalunya es transforma en un dels grans escenaris de Nadal de Barcelona i l’àrea metropolitana. Del 19 al 30 de desembre, les arts escèniques, la música, el teatre, la dansa i el circ de carrer s’uneixen a les paradetes nadalenques amb regals i productes d’origen ètic i sostenible per a omplir la plaça en un gran espai de festa i compres responsables.
L’estrena de l’oferta d’oci i comerç arrenca amb la desena edició de la Fira de Consum Responsable i d’Economia Social i Solidària. Fins al 29 de desembre les paradetes d’una seixantena d’entitats socials i petits negocis es distribueixen per la plaça per apropar als consumidors els seus projectes i els seus productes. “La Fira és un exemple sintètic que, amb petits productes que poden servir com a regal Nadal, contribueix a mostrar les múltiples propostes de serveis per a la vida quotidiana que hi ha a la ciutat i que permeten comprar als barris i consumir d’una manera diferent”, apunta la regidora de Promoció Econòmica i Comerç, Raquel Gil.
Raquel Gil, regidora de Comerç a l’Ajuntament: “Barcelona fa una aposta estratègica per l’economia social i solidària que la converteix en una ciutat referent”
Entre llibres, creacions artesanes, roba de segona mà, cosmètica orgànica i tota mena de regals nadalencs, la Fira de l’Economia Social arriba així a la seva desena edició, consolidada com una referència per al sector. “Es constata l’interès de la ciutadania per les formes de consum responsable i les iniciatives locals i de proximitat. Barcelona fa una aposta estratègica per l’economia social i solidària que la converteixen en una ciutat referent i puntera en aquest àmbit”, explica Gil.
Tallers i activitats
La Fira, però, no només és un espai perfecte per a les compres. També ofereix un programa d’activitats que combina creativitat, sostenibilitat i participació ciutadana per gaudir d’experiències enriquidores i conscienciar sobre el consum responsable. Així, el primer dia d’activitats de la fira, el 19 de desembre, arriba amb un taller per convertir taps de suro en petits Tions nadalencs i una sessió de cuina amb receptes d’empanades elaborades amb productes locals i de temporada.
El divendres 20 hi haurà activitats lúdiques com un joc per reflexionar sobre les injustícies del capitalisme i un trivial sobre la situació al Iemen, que combina entreteniment i aprenentatge. El cap de setmana inclou una variada oferta. El dissabte 21 destaquen un contacontes sobre la diversitat corporal, un taller d’elaboració d’arbres de Nadal amb materials reciclats i una sessió per descobrir la importància de les cuques en l’ecosistema. El diumenge 22 els assistents poden participar en jocs inclusius i tallers d’enquadernació artesanal o reparació de dispositius electrònics, mentre aprenen sobre sostenibilitat i creativitat.
La segona setmana de la Fira arrenca dilluns 23 amb propostes originals com la creació d’un arbre de Nadal reaprofitant el paper de les revistes, de decoracions nadalenques multiculturals amb teles africanes, exhibicions de costura en directe a càrrec de Top Manta i, fins i tot, un taller perquè els més petits facin gorres i assegurar-se que el tió no agafa fred al cap.
Per a deixar temps i preparar el sopar de la nit de Nadal, dimarts 24 s’ofereixen dues activitats al matí: una sessió de contacontes perquè les criatures aprenguin a cuidar la natura i un taller amb una calculadora de diòxid de carboni per a descobrir els beneficis mediambientals del reaprofitament dels productes tèxtils.
Reciclatge i gastronomia
Després d’una pausa durant els dies de Nadal i Sant Esteve, l’economia social i solidària torna a guanyar protagonisme el 27 de desembre amb un tast de vins i xocolates que promocionen el consum de productes locals, un taller per estampar lletres i paraules a metalls reaprofitats i un joc per a conscienciar de l’ús quotidià de l’energia.
El Festival de Nadal arriba amb una programació artística de 25 espectacles que inclou propostes de dansa, música, teatre, acrobàcies i circ per a tots els públics
Durant la penúltima jornada, la del dissabte 28, es proposen activitats com sessions de reciclatge de residus que es poden transformar en productes artesans. Pares i fills també poden divertir-se i deixar volar la imaginació mentre creen manualitats. Tot sempre en paral·lel als espais per a la reflexió sobre la beneficència dins del sistema capitalista i el futur que espera a les noves generacions.
El programa de la Fira culmina el diumenge 29 amb tallers de creació de xapes personalitzades, elaboració de bosses de roba reciclada, cuina de reaprofitament i descobriment de plantes aromàtiques.
Festival de Nadal
A l’oferta cultural s’hi suma també el Festival de Nadal, que omple de propostes artístiques el gran escenari que s’instal·la a la plaça de Catalunya del 20 al 30 de desembre. El festival ofereix una selecció d’espectacles per a tots els públics que exploren des del teatre i la dansa, fins al circ o la música.
En total, presenta 25 espectacles, 14 dels quals són estrenes a Barcelona, en un espai que es converteix en un epicentre de la creativitat i la diversió. Amb una escenografia dissenyada per Carles Piera, la plaça s’omple de finestres simbòliques que evoquen la llar, el refugi i l’obertura al món. Aquestes finestres conviden a explorar propostes variades, des de posades en escena innovadores fins a relats profunds i íntims.
Els matins, les tardes i les nits del festival inclouen programacions específiques pensades per a cada moment del dia. Al matí, les famílies gaudeixen d’Estacions de Nadal, una proposta especial de quatre companyies catalanes reconegudes: Escarlata, Companyia Ortiga, Xavier Bobés i Les Pinyes. Aquest espectacle, format per quatre peces independents, però connectades, explora diferents visions i emocions de Nadal. Les representacions es fan en un espai íntim i es repeteixen diverses vegades entre les onze i l’una.
A partir de les cinc de la tarda, el circ i la dansa agafen el protagonisme a la plaça. Aquesta franja inclou espectacles d’artistes internacionals que actuen per primera vegada a Barcelona, com Luuk Brantjes, Adhok i La Migration, així com companyies catalanes reconegudes com Bucraá Circus i Circ Pistolet. També hi participen artistes locals com Elelei i Big Bouncers, amb propostes innovadores i interactives que busquen capturar l’essència del festival i de Nadal.
Nits de música
A les set del vespre, la música obre les nits del festival amb una programació rica i variada. Hi actuen artistes catalans i residents, amb un èmfasi especial en les veus femenines i estils musicals que van des del jazz i el folklore fins a l’electrònica i els ritmes moderns. Alguns dels artistes destacats són Alidé Sans, Udolç (Alba Careta i Henrio), Sergi Carbonell, Carlos Sarduy i The Groove Messengers.
Cada dia, a les vuit del vespre, el grup Animal Religion és l’encarregat de posar punt final a les propostes artístiques diàries amb el seu espectacle Natal, que combina acrobàcies, trapezi, cants, dansa i música electrònica per oferir una experiència única sota un cel imaginari ple de les estrelles d’una galàxia nadalenca que gira al voltant d’un centre metropolità indiscutible: el firmament de la plaça de Catalunya de Barcelona.
Contingut elaborat amb la col·laboració de: