Virus és una de les editorials independents que va assistir a la Fira Descontrolada de Can Batlló. Foto: X (@viruseditorial)

Sempre se separen els grans dels petits i amb els llibres passa el mateix. “Al final a les llibreries hi som tots”, diu Ricard Plana, de l’editorial Males Herbes. Ara bé, abans que el llibre arribi a la botiga passa per un procés d’edició que sí que és diferent entre editorials. En aquest article en presentem cinc d’estructura petita, l’existència de les quals té una relació indirecta amb la força que tenen les grans, com ara Planeta, Edicions 62 o Anagrama. Principalment perquè fan de contrapès.

Però, què vol dir ser independent? T’ho expliquem a través de cinc editorials de la metròpoli que no hauries de deixar escapar.

1. Males Herbes: especialitzada en literatura no realista

“Les novel·les de culte americanes no existien en català i nosaltres vam omplir el buit”, diu Ricard Planas, un dels impulsors de la barcelonina Males Herbes juntament amb Ramon Mas i Pau Clemente. Va néixer el 2012 i, passat més de deu anys, manté el mateix esperit: publicar narrativa no realista o també anomenada de la imaginació. “És la que abasta des de Ray Bradbury fins a Gabriel García Márquez passant per Kafka”, detalla Planas. 

Preguntat per la clau del seu èxit, destaca haver consolidat una marca que ja és molt visible a biblioteques i llibreries, però, sobretot, diu que es tracta de “fer comunitat”. I què vol dir exactament? Doncs fer clubs de lectura, presentacions, difusió a les xarxes socials i estar en contacte amb els llibreters. La clau és saber què vol el lector: “Cal formar part d’una xarxa, però també hi ha el tema de fer una proposta que no fa ningú i que la gent l’accepti”.

2. ⁠⁠Saldonar: periodisme, narrativa i poesia

“Una editorial independent beu del criteri d’un editor, cuida al màxim la qualitat de l’edició i controla la qualitat dels textos i el tracte amb l’escriptor i els traductors”, diu a l’altra banda del telèfon Francesc Gil, director de Saldonar i de l’Associació Llegir en Català. Una altra característica de les editorials independents és que tenen pocs treballadors, com és el cas de Saldonar, on treballen Gil i el seu fill Octavi, que fa principalment les tasques de traducció. “Podem explicar qualsevol cosa dels nostres llibres perquè hi hem estat a sobre durant tot el procés, no hi ha pas en fals”, explica.

Gil la va fundar el 2010 i des de llavors ha seguit la mateixa fórmula que Males Herbes, oferir un tracte de proximitat: “Estem molt al carrer per escoltar què opina la gent”. Tal com explica, és una feina molt vocacional amb la qual poca gent es fa d’or: “Si avui puc estar parlant és perquè tinc totes les factures pagades… Et pots guanyar la vida de manera decent, però saps que treballes amb una estructura petita i que, en canvi, en una editorial gran tenen quatre departaments”.

A part de la feina a Saldonar, el 2013 va fundar Llegir en Català, una associació que agrupa editorials independents i catalanes com Les Hores, l’Agulla Daurada, l’Avenç i Raig Verd, entre d’altres. L’editor va pensar que aquesta era la manera per “intercanviar informació interna, ajudar-se per fer cobertes o buscar traductors”. També diu que així es presenten junts en actes literaris de renom com La Setmana del Llibre en Català i elaboren catàlegs de novetats: “Sols no ens faran cas, però si ens presentem uns quants, és més fàcil captar l’atenció de la premsa, perquè pensa que estem competint amb l’esmorzar que pot fer Planeta o Random House”, diu el fundador.

Fira del llibre en català

Les editorials de Llegir en Català es presenten conjuntament a La Setmana del Llibre en Català, que se celebra cada setembre. Foto: X (@llegirencatala)

3. Descontrol: llibres de “transformació i la revolució social”

Situada a Can Batlló, al barri barceloní de Sants, Descontrol és una editorial i impremta que des del 2011 entén els llibres com a “armes de coneixement”. Tal com expliquen, la selecció i edició dels llibres respon al criteri de crear una col·lecció que afavoreixi la “memòria històrica, la transformació i la revolució social”.

La seva peculiaritat és que imprimeix en una de les naus del recinte de Can Batlló, a la Descontrol Impremta. Allà cada any elaboren el llibre que ha guanyat el Premi Descontrol. Es tracta de novel·les o relats curts que són utopies “que permeten imaginar mons basats en la justícia social i ecològica”.

⁠⁠4. Virus: projecte cooperatiu d’edició i distribució de llibres socials

Amb seu al barri del Raval des de 1991, a Virus seleccionen i editen llibres de temàtiques socials com la memòria històrica, l’ecologia, el feminisme, la pedagogia crítica, l’urbanisme o la reflexió sobre les lluites i els moviments socials.

A més, defensen les llibreries especialitzades i de proximitat com l’únic espai de venda. És per això que, quan van néixer, van crear la seva pròpia distribuïdora, lluny “del mercat de consum ràpid”.

Virus

Una manera d’entrar en contacte amb els lectors és a partir de les presentacions de llibres. Foto: X (@viruseditorial)

5. Mai Més: “obertament friki en català”

Es tracta d’una editorial amb “un cap a l’àrea metropolitana i l’altre a l’Empordà”, tal com explica Sergio Pérez, el responsable de Mai Més juntament amb Judit Terradellas.

Aquest projecte neix el 2019 arran de l’interès que tenien aquests dos treballadors del món editorial per la literatura fantàstica i de ciència-ficció: “Vèiem com una aberració que no es publiqués literatura obertament friki en català”. Han passat cinc anys i ja tenen setanta llibres a la venda. A més, per a ells era cabdal potenciar la literatura d’aquest gènere feta per dones, ja que veien que “hi havia un dèficit”. “Ho estem aconseguint”, celebren.

A diferència de les altres editorials, treballen en línia i la distribució és a càrrec de Les Punxes.

On puc comprar aquests llibres?

Són moltes les llibreries independents i especialitzades de la metròpoli que omplen els prestatges amb llibres de temàtica LGTBI, feminista, anticapitalista, de viatge o de literatura infantil i juvenil.

Una d’elles és La Tribu, una llibreria i cooperativa independent situada al barri de Sant Andreu, on venen llibres de moltes de les editorials mencionades i també d’altres com Periscopi, de l’Altra Editorial o Raig Verd. Va néixer fa sis anys i, tal com explica un dels socis, en Marc Pons, ha omplert un buit de negoci: “Volíem una llibreria que fos alhora un centre cultural on es fessin activitats al voltant del llibre i Sant Andreu no en tenia cap més enllà de la biblioteca”.

Tal com diuen, la rebuda va ser molt positiva des de l’inici: “Cal dir que la gent de Sant Andreu és molt d’aquí i això facilita les coses perquè, respecte a altres barris de Barcelona, tenen molt integrat el comerç de proximitat”. Des de La Tribu valoren la tasca de les editorials independents i destaquen, en concret, que cada vegada hi ha més segells de literatura infantil dins de les editorials independents. Raig Verd té el segell jove Indòmita i L’Atra Editorial té l’Altra Tribu. “Al final estan creant els lectors de l’endemà”, explica.

La Tribu

“Volíem una llibreria que fos alhora un centre cultural on es fessin activitats al voltant del llibre”, diu Marc Pons, un dels socis. Foto: X (@tribullibreria)

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram