MORBO

El film ‘MORBO’ del cineasta brasiler Jonas Sanson va ser un dels premiats en la darrera edició del festival. Foto: X (@rainfilmfest)

“Aquest festival fa pensar fins a on volem que arribi la IA més enllà de reproduir imatges com l’Studio Ghibli”. Aquesta afirmació és de Carme Puche, directora i guionista que forma part de la programació del +RAIN Festival Internacional de Cinema i Intel·ligència Artificial, una mostra de cinema organitzada pel Sónar i la UPF que planteja quin paper ha de tenir la intel·ligència artificial en la indústria cinematogràfica. La tercera edició té lloc entre el 10 i el 13 de juny al Campus Poblenou de la UPF i al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB).

L’exemple de Puche en relació amb la febre de fa dies per tenir una foto del rostre a l’estil de l’estudi japonès d’animació pot semblar anecdòtic, però no és pas menor. Avui dia, qui més qui menys té a l’abast una IA, ja sigui per fer-li una consulta ràpida, dissenyar un regal per a un amic o, per què no, fer fins i tot un curt o un film. Ara bé, per a aquesta cineasta això fa que s’estengui la IA com “un joc amb què pots generar tantes imatges com vulguis”.

Canvi de paradigma: l’impacte ambiental

No cal remenar gaire l’hemeroteca per trobar films fets amb IA. Els efectes especials sempre n’han inclòs, com a El senyor dels anells sense anar més lluny, com apunta la cineasta. La novetat és, en tot cas, que una mostra de cine hi reflexioni. “Som el primer festival de cinema d’Europa dedicat a la IA i passats tres anys ja tenim una imatge general de com funciona la indústria”, apunta Àlex Valverde-Valencia, coordinador del +RAIN.

Per tant, quina petjada ha deixat i deixa la IA entre els cineastes? “La indústria fa molts anys que la fa servir, el que ha canviat és considerar l’impacte ambiental que té. Jo no m’ho prenc com una joguina i, si decideixo fer tota una experimentació per a un film, penso en l’empremta ecològica que deixo, i això no tothom ho fa”, explica la guionista.

Per aprofundir en com s’han d’encarar els projectes fets amb IA, Puche intervé en una ponència el dia 11 juntament amb els cineastes Oriol Rigata, Ada Mercedes Llauradó Crespo i Ton Cortiella. La conversa compta amb Frederic Guerrero-Solé com a moderador. Els experts debatran, entre altres temes, si és convenient que els autors comparteixin amb l’audiència els processos de treball. Puche, en aquest sentit, ho té clar: “Cal fer-ho per ensenyar que la IA ha de ser una eina de suport i no de creació”.

A part d’aquest debat, a la secció de recerca del +RAIN s’hi fan ponències a càrrec dels realitzadors i els finalistes de la part competitiva de l’edició d’enguany. Entre els experts més destacats hi ha Migle Laukyte, Antonio Somaini, Sylvia Rothe o Ágata Lapedriza. Tots ells abordaran qüestions clau com la legislació, l’autoria o les emocions en temps d’IA.

El dia 11 a la tarda, a la secció LIVE, tres performances en viu seran la base d’un documental expandit i en directe, Qui opera la màquina quan el cor canta?, que investiga les relacions entre recerca i creació contemporània en l’àmbit de la intel·ligència artificial.

Ponències

A la secció de recerca del +RAIN, s’hi fan ponències a càrrec dels realitzadors i els finalistes de la part competitiva de l’edició d’enguany. Foto: X (@rainfilmfest)

Vuit films en competició

A la secció competitiva del +RAIN Film Festival, que s’anomena FEST, es podran veure vuit peces internacionals que ofereixen una mirada diversa i innovadora sobre els llenguatges audiovisuals emergents a partir de les tecnologies generatives.

La projecció tindrà lloc el 10 de juny a les 18 h al Teatre del CCCB, on assistiran els creadors. La pel·lícula guanyadora rebrà un premi de 3.000 euros i el film premiat en la categoria emergent, 2.000 euros. Amb tot, el coordinador del festival anima el públic a assistir a l’acte, especialment aquells qui miren el cinema fet amb IA amb reticència: “El festival no és tant per pensar en la proporció de què és real i què està fet amb intel·ligència artificial, sinó en com es fa servir per articular realitats”, conclou.

Consulta la resta de la resta de la programació aquí.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram