Impulsives

L’actriu Adèle Vidal és la protagonista de ‘La Impostora (o Verdadera Buena Trabajadora Funcional)’. Foto: Les Impulsives

Qui no ha pensat alguna vegada que no estava a l’altura de la feina, la parella o els amics? I si apuntem a les dones, quina no ha sentit l’anomenada síndrome de la impostora? Aquest és precisament el tema de La Impostora (o Verdadera Buena Trabajadora Funcional), l’obra que el col·lectiu Les Impulsives estrena aquest cap de setmana a la Sala Melmac, al barri barceloní del Guinardó (Horta-Guinardó).

L’embrió de l’espectacle és una observació que va fer l’Adèle Vidal, autora i intèrpret de l’obra, fa temps: “He treballat amb moltes dones del món del teatre i un dia vaig començar a veure les reaccions que tenien algunes d’elles quan no se sentien capaces: n’hi havia que sobreactuaven, altres s’amaguen o s’autosabotejaven”.

A partir d’aquí, Vidal, juntament amb les companyes de Les Impulsives, les actrius Sandra Segura i Juliette Verdier, va recollir el testimoni de dones de Barcelona que treballen en diferents àmbits. El resultat és un espectacle de teatre físic i humor absurd que reflexiona sobre la síndrome de la impostora i la idea d’èxit.

“Idealitzem la gent només perquè és rica”

A La Impostora l’única actriu que puja a l’escenari és l’Adèle, que encarna la Nama, una dona que treballa en una botiga d’espelmes: “No tinc res en contra de les espelmes, eh, però serveix per dir que és una feina on, si fas alguna cosa malament, no passa res. I és el mateix al teatre, que ningú es mor si falles”, diu l’actriu.

Ara bé, la Nama està condicionada per la por i se sent atrapada en pensaments i escenaris delirants que es plasmen en més de catorze personatges que interpreta Vidal. Els judicis que fa de si mateixa reflecteixen, a través de la ridiculització, per què admirem les persones d’èxit: “Idealitzem la gent només perquè és rica i no pels valors de la feina que fan”.

En definitiva, l’obra vol donar la volta a aquestes inseguretats que afecten el dia a dia de la Nama, i de tothom, i normalitzar les pors internes que un pot sentir en qualsevol àmbit. “La Impostora és un homenatge als nostres pensaments íntims més mediocres, als dubtes més humans, als egos fràgils”, diuen des de la companyia.

Especialitzades en teatre físic

El col·lectiu de Les Impulsives va néixer fa quatre anys, quan les tres actrius es van conèixer a la Berty Tovías, una escola de teatre físic que estava situada a Ciutat Vella i que va tancar. Des de llavors, s’han especialitzat en aquesta tècnica teatral que, com explica Vidal, consisteix a crear personatges a través del moviment i no amb les paraules: “El teatre físic pot ser només ball, però nosaltres mesclem la interpretació amb el text”.

Un dels seus espectacles més destacats, i que han representat a diversos teatres i sales de Barcelona, és Pulsasió, que van crear després de guanyar la Beca Escena Nord 2021, que premia les companyies emergents. Ara, celebren que la Sala Melmac les hagi seleccionat per assajar i crear La Impostora en aquest local.

L’espectacle es pot veure avui i demà a les 20 h i també diumenge a les 18 h. Les entrades es poden comprar aquí.

Impulsives

Sandra Segura, Adèle Vidal i Juliette Verdieres actuen aquest cap de setmana a la Sala Melmac. Foto: Les Impulsives

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram