Reteena

Clàudia Mera i Maria Castellví són les directores del Reteena. Foto: Festival Reteena

“El Reteena és un espai de celebració de la cultura audiovisual, especialment aquella que se surt dels marges i ens descobreix representacions fora de la norma”, afirmen Maria Castellví i Claudia Mera, les directores del Festival Audiovisual Jove de Barcelona, el RETEENA. Enguany arriba a la setena edició, que se celebra entre el 6 i el 15 de desembre a la Filmoteca de Catalunya, Zumzeig Cinema, CCCB i Nau Bostik. Una distribució de seus que deixa clara l’aposta per la descentralització.

Aquest festival ha tingut sempre com a principal objectiu situar el talent jove local al centre de la seva programació i enguany amplia fins a tres les sessions dedicades íntegrament a curtmetratges dirigits per persones de menys de 30 anys. Al mateix temps, també referma l’aposta per l’anomenat Laboratori Audiovisual, un espai on joves d’entre 17 i 25 anys poden desenvolupar el seu projecte cinematogràfic. En declaracions a Cultura B, Castellví remarca la importància d’aquest apartat: “Parlem d’un col·lectiu que li pot costar rebre ajudes i també volem fer de pont per qüestions com la distribució, els rodatges sostenibles, la perspectiva de gènere o ajudar-los a connectar amb altres professionals a través de les mentories”.

La setena edició del festival arriba en “la seva faceta més punk i contracultural”

En aquest escenari on els joves són el centre de tot, Castellví remarca que un dels principals objectius del festival és “trencar amb l’elitisme cultural del sector audiovisual”. És per això que el programa també neix, en part, de la feina que fa un equip de joves d’entre 17 i 22 anys que cada any es renova, i que tenen l’oportunitat de posar al damunt la taula les seves inquietuds. És per això que enguany es tractaran qüestions com l’obsessió per la fama i els estàndards de bellesa impossible, la pèrdua d’éssers estimats i la relació dels joves amb la gent gran. O, com remarca Castellví, la importància de “tractar el tema dels abusos sexuals en el món de la cultura i el cinema i parlar-ne amb el públic jove”.

A banda, en aquesta setena edició el RETEENA arriba en “la seva faceta més punk i contracultural”, tal com expliquen des de l’organització, pel seu “fort component queer i reivindicatiu”. El programa inclou una performance de dansa a càrrec de Marta Ros (Ouineta) i la recent guanyadora del Premi Time Out a la millor artista emergent Mabel Olea (La Mesías), un Bingo Cinèfil presentat per les Drag Queens Estrella Xtravaganza (Drag Race España) i Lily Poliester, una xerrada sobre High School movies a càrrec d’Esty Quesada (Soy una pringada) i la projecció de Pepi, Luci, Bom y otras chicas del montón de Pedro Almodóvar, amb un col·loqui posterior conduit pel grup travesti punk Ruïnosa y las Strippers de Rahola.

“Moment contradictori”

I quin estat de salut té el talent jove local del món audiovisual? Segons una de les dues directores del RETEENA, viu un “moment contradictori” perquè, d’una banda, “hi ha una explosió del cinema català i noves onades de directores bones amb noves perspectives”, però de l’altra la situació econòmica “és complicada i de crisi perquè el finançament no acaba d’arribar”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram