Dansa

La vuitena edició del Dansa Metropolitana s’ha presentat aquest matí a l’Espai Corberó d’Esplugues de Llobregat. Foto: Cultura B

Tot està vist i tot està escrit. De vegades sembla impossible arribar en un espai fora de Barcelona i sentir diversos “Oh” de sorpresa i que els assistents badin mirant parets. “Jo això només ho havia vist a l’anunci aquell del 3Cat”, comenta un periodista. “Però escolta, on som, què és això?”, diu un altre. Aquest escenari de reaccions és l’Espai Corberó, un conjunt arquitectònic singular en ple centre històric d’Esplugues de Llobregat que l’any 2022 l’Ajuntament del municipi va adquirir per convertir-lo en equipament cultural de la ciutat.

Ara per ara, l’espai només obre en ocasions especials. Ha sigut escenari d’una pel·lícula de Woody Allen, un videoclip de Rosalia, un anunci de 3Cat i avui ha acollit la presentació de la vuitena edició del Dansa Metropolitana, un festival de dansa de caràcter metropolità que entre del 13 al 30 de març omplirà teatres, carrers i espais de dotze municipis de la regió metropolitana: Badalona, Barcelona, Cornellà, Esplugues, Granollers, l’Hospitalet, el Prat, Sabadell, Sant Cugat, Santa Coloma, Terrassa i Viladecans. L’esdeveniment compta amb el suport de la Diputació de Barcelona i de l’Àrea Metropolitana de Barceñpma.

L’edició d’enguany té com a fil conductor el projecte Vibracions, que explora el vincle entre cos i so, amb la música com a motor del moviment i la dramatúrgia. 

Roda de premsa

La programació s’estén a 12 municipis de la primera corona de l’àrea metropolitana de Barcelona. Foto: Cultura B

A la roda de premsa d’aquest dimarts hi han assistit l’alcalde d’Esplugues de Llobregat, Eduard Sanz, el regidor de Cultura i Indústries Creatives de Barcelona, Xavier Marcé, i l’alcalde barceloní i president de l’AMB, Jaume Collboni. Per la seva banda, Collboni ha posat en valor que el festival ja és el més important de l’Estat de dansa i el segon en importància d’Europa. També ha manifestat que “és un somni fet realitat”, ja que, com ha explicat, el 2018 va formar part, com a regidor en aquell moment, de l’equip de l’Institut de Cultura de Barcelona, que va “teoritzar sobre com la dansa havia de tenir el seu moment concret”.

“Estem molt orgullosos d’haver arribat fins aquí, d’haver aconseguit aquest esperit cultural metropolità que buscàvem, aquesta àrea metropolitana cultural compartida, oberta, que mostra la potència creadora de les nostres companyies”, ha afegit l’alcalde de Barcelona que, a continuació, ha celebrat que la programació compti per primera vegada amb el Teatre del Liceu i que, a més, se sumi a la celebració del centenari del metro.

Aquest darrer espectacle és la proposta Un attimo, que tindrà lloc el 15 de març a les 12 h a l’estació Universitat i que està dirigida per Paloma Muñoz.

50 espectacles en 30 d’espais de 12 municipis

La presentació de la programació ha anat a càrrec de Giulia Poltronieri, coordinadora artística del Festival; Penélope Cañizares Bellido, tècnica de Cultura de l’Ajuntament de Cornellà, i Núria Segovia Garrell, tècnica de Cultura de l’Ajuntament de Sant Cugat. Poltronieri ha destacat com la programació pretén fer accessible la cultura a tothom: “El públic de sala del festival ja el tenim molt consolidat i per això potenciem les peces al carrer”.

“El públic de sala del festival ja el tenim consolidat i per això potenciem les peces al carrer”, diu Giulia Poltronieri, coordinadora artística del festival

Precisament, el festival arrenca amb una mostra a l’aire lliure. Es tracta d’un espectacle de ballet aeri que s’estrena a Catalunya sota el nom de Sylphes, que té lloc el 14 de març a Cornellà i incorpora moviment al ritme de música de Vivaldi.

Connectar amb la comunitat local

L’obertura del festival comptarà també amb la participació de Pere Faura com a mestre de cerimònies i amb les escoles de dansa de Cornellà  que presentaran peces creades especialment per a l’ocasió. Les actuacions, a càrrec d’Absolute Dance, Escola ARC Amparo Ruiz, Escola de Dansa Eva Gris, SDS StarDance Studio i TP Dance Center, serviran per connectar la dansa amb el territori i la comunitat local. 

En la línia de programació gratuïta, el festival també acosta la dansa a diferents municipis amb projectes itinerants de Big Bouncers i Sol Picó i inclou el projecte Vibracions, que implica 350 alumnes de 18 escoles de vuit municipis en un treball col·lectiu d’expressió artística. 

Finalment, la mostra clourà el 30 de març amb una gran festa al parc de la Ciutadella de la capital catalana, amb dansa i música en directe de la mà de Brodas Bros i Nación Funk All Stars.

Espectacle

L’acte ha acabat amb un tast de l’espectacle ‘SIBIL-A’, interpretat per Andrea Jiménez de la companyia Ancorae. Foto: Cultura B

Un tast de l’edició anterior

Un cop acabada la presentació, els assistents han fet un tast de l’espectacle SIBIL-A, una peça coproduïda pel Dansa Metropolitana 2024, que representa l’esperit del projecte Vibracions, interpretada per Andrea Jiménez de la companyia Ancorae. La ballarina s’ha enfilat en una de les sumptuosoes parets i ha llançat una moneda a l’aire que ha tallat el silenci d’aquest indret de conte. Un centenar de persones han envoltat Jiménez, que ha ballat com una baldufa entre gegants de pedra i miralls.

Malgrat que aquest espectacle no es pugui veure en aquesta edició, hi ha una altra mostra que tindrà lloc a l’Espai Corberó i és una de les propostes més destacades del programa. Es tracta d’AM I WHAT? d’Elvi Balboa, que es podrà veure el diumenge 23 de març a les 13h.

Consulta tota la programació del festival aquí.

Foto institucional

El festival de dansa se celebra entre del 13 al 30 de març. Foto: Cultura B

 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram