Bcn City Records

Isma Ruiz i Oriol Aparicio estan al capdavant de la botiga. Foto cedida

L’Oriol Aparicio era comptable i durant molts anys va combinar la feina amb tres amics més amb la gestió d’una botiga de discos situada al barri de Sant Antoni de Barcelona. Fa cinc anys però, quan l’empresa de comptabilitat va tancar, va arrencar més d’un negoci al voltant del vinil i, finalment, ara s’ha convertit en el responsable de Barcelona City Records.

Situada al número 32 del carrer Jerusalem de Ciutat Vella, al costat de la Boqueria, aquesta botiga, que va obrir el 2019, està de celebració, ja que ha entrat a la llista dels millors establiments del món que venen vinils. París, Londres, Nova York i Copenhaguen són les ciutats més repetides a l’article que publicava fa uns dies el Financial Times.

La notícia els va arribar per sorpresa. “No tinc ni idea de com van arribar a nosaltres, suposo que pel boca-orella. Des del diari ens va enviar un correu i ens va fer una sèrie de preguntes per comprovar si érem especialistes en música llatina”, explica Aparicio. I així era, perquè la botiga la porten entre quatre melòmans aficionats a aquest gènere que, a més són DJ, o com ells prefereixen dir, selectors. “A la botiga venem el que posem a les nostres sessions. Ens agrada sobretot la música brasilera, el jazz, el soul, el funk…”.

Els protagonistes d’aquest refugi musical són l’Isma Ruiz (conegut com a DJ Isma Sustray), l’Ivan, en Joan (DJ Golf de Guinea) i el mateix Oriol (Much Boogaloo): “Som aficionats a la música i suposo que això ens dona un plus per davant de qui s’hi posa per fer diners”. De fet, si es remena el seu web s’hi llegeix clarament aquesta intenció: “Som un negoci vist des del punt de vista romàntic”.

Prova de la seva expertesa és que expliquen que troben a faltar més botigues al rànquing mencionat: “Això sempre és molt relatiu, però falten botigues de més països, com les d’Holanda, per exemple, on tenen molta cultura del vinil”, destaca Aparicio.

El vinil està en auge

El 2024 les vendes globals del vinil van augmentar un 6,2%, segons la revista estatunidenca musical Billboard. Davant d’aquesta xifra, Aparicio creu que l’èxit es deu a l’imaginari que s’ha instal·lat sobre com tenir discos és “senyal de cultura i sofisticació”. “El vinil és car, però val la pena si algú vol tenir una col·lecció”, diu aquest amant de la música, que afegeix que cada vegada el públic accepta més que tenir discos és complementari a escoltar música a través de canals com Spotify o Youtube.

Així, qui compra vinils? Segons Aparicio, hi ha de tot: veïns de la zona, “gent que ve de pas i compra un disc d’Abba o de Queen” i, de tant en tant, persones despistades que els demanen les últimes novetats musicals: “A aquests els expliquem que no som la botiga per comprar un disc de la Taylor Swift. El local està ordenat per estils, es tracta de remenar i buscar. Els únics artistes que tenim separats són Pink Floyd i David Bowie”.

Crear un espai cultural

La botiga es troba en un dels seus millors moments, no només per aparèixer al Financial Times, sinó perquè, tal com expliquen, ja estan habilitant el soterrani per fer-hi un espai cultural que acollirà sessions de DJ, presentacions de discos, concerts en acústic i altres activitats. Amb tot, la idea és continuar creixent.“Ara mateix a Barcelona hi ha moltes botigues de discos i això ens pot fer diferenciar-nos perquè a part de tenir bons discos, volem crear contingut cultural”, conclou Aparicio.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram