Cada mes de setembre arrenca el curs escolar i, com cada any, al món de les arts escèniques iniciem la temporada artística a FiraTàrrega, la Fira de Teatre al Carrer. És la degana de les nostres fires i treballa per la dinamització de la creació escènica catalana i l’intercanvi artístic professional en clau nacional i internacional, amb una atenció especial a les arts de carrer i als projectes que impliquen la ciutadania en l’espai públic.

FiraTàrrega és el punt de trobada de programadores, productores i companyies per posar en valor les noves produccions teatrals i intentar que s’introdueixin en els diferents circuits perquè en pugui gaudir la ciutadania. Les arts de carrer són molt importants en el panorama de les arts escèniques de Catalunya. Generacionalment, perquè moltes vegades són la primera experiència escènica de moltes persones i el primer canal conductor cap a la cultura. A més, són una disciplina de disciplines, és a dir, inclouen totes les altres (circ, dansa, teatre, arts visuals, instal·lacions…). També tenen la capacitat de generar vincles directes qualitatius i quantitatius amb els espectadors, independentment de la seva edat, classe, cultura o gènere, i fomenten la participació de la comunitat, que pot ser a la vegada espectadora i protagonista.

Les arts de carrer han estat històricament un dels punts forts de les arts escèniques a Catalunya

Les arts de carrer han estat històricament un dels punts forts de les arts escèniques a Catalunya. Tothom recorda les grans produccions de finals dels anys 80 i principis dels 90 del segle XX de companyies com la Fura dels Baus, Els Comediants o Sarruga, entre d’altres, que van aconseguir fer una marca global que servia per identificar-nos arreu del món. I, malgrat això, sempre han estat la “germana” pobra de la cultura, tot i l’immens valor cultural i de cohesió ciutadana que tenen. És per això que el 2015 un seguit de festivals, fires i mostres es van ajuntar per crear la Plataforma d’Arts de Carrer (PAC), associació que va néixer per agrupar sota un mateix sostre els esdeveniments que tenen les arts de carrer com a principal eix conductor de la seva programació. Tot plegat amb la voluntat de donar visibilitat i comunicar l’activitat escènica al carrer que es fa a Catalunya i posar en primer pla els valors socials de les arts de carrer, com ara la democratització cultural, la cohesió social o el foment de l’esperit crític entre la ciutadania.

A nivell metropolità en tenim molt bons exemples: el Festival Desplaçat del Centre Cívic Casa Groga d’Horta-Guinardó, el Festival Escena Poblenou, el Festival Internacional de Pallassos de Cornellà, el Festival Per Amor a l’Hart de l’Hospitalet, el Festival Internacional de Teatre i Animació Al Carrer de Viladecans, el Festival Passatge Insòlit de Santa Coloma de Gramenet, la Mostra d’Igualada, el Festus de Torelló, el Pell de Garitu de Cardedeu, el Festival Sense Portes d’Argentona i molts d’altres que ens demostren que, culturalment, els carrers han de ser nostres.

Xavier Campón Brugada, gestor cultural

 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram