L’Ateneu Popular 9 Barris és un equipament públic, gestionat per l’associació Bidó de Nou Barris amb la finalitat última d’incidir en la societat per tal de fer-la més justa i equitativa.

Aquesta incidència la fem a través de la cultura comunitària. És a dir, a través de la nostra activitat cultural, artística i educativa, promovem valors com el respecte, la solidaritat, la cooperació, el suport mutu. A través dels processos col·lectius, per gestionar de forma comunitària aquesta estructura, esdevenim una escola de participació democràtica  i d’organització social.

El nostre cas no és, ni de bon tros, excepcional. El territori català i, en concret, la ciutat de Barcelona, ha estat, i seguirà sent, un referent de l’organització comunitària.

Creiem fermament que la cooperació de l’administració amb l’activitat associativa, veïnal i comunitària és la forma d’estendre el suport quotidià, des del suport mutu, a l’hora de fer front a les desigualtats i la complexitat social. Per això, cal enfortir la col·laboració publicocomunitària com a forma de complementar i amplificar l’abast d’impacte dels serveis públics.

Tanmateix, en el context actual, amb una onada migratòria equivalent a la de la dècada dels 60 del segle XX, juntament amb la tensió habitacional que expulsa les veïnes dels seus barris i la precarietat laboral, trobem una desestructuració dels teixits comunitaris. I veiem perseguida qualsevol expressió de vida comunal o de festes populars en l’espai públic.

Cal, doncs, una actuació urgent per enfortir-los i abordar la cohesió social i cultural, l’arrelament i la pertinença, per garantir relacions socials no discriminadores i espais de convivència saludables i rics en diversitat.

La ciutat de Barcelona, ha estat, i seguirà sent, un referent de l’organització comunitària

Els equipaments de gestió ciutadana, les organitzacions veïnals, associatives i comunitàries, són projectes culturals i relacionals que contribueixen a aquesta transformació social cohesionadora.

Perquè som, no només, espais culturals o de trobada; som espais de vincle, de confiança, d’empatia vers el benestar de l’altre i d’apoderament, participació i corresponsabilitat vers el bé comú.

Som espais col·lectius i democratitzadors, que afavorim la redistribució de les condicions de possibilitat, així com l’accessibilitat a oportunitats de resoldre necessitats, a través de les activitats socioculturals, esportives i de defensa de drets i necessitats bàsiques.

Però ara la nostra funció dins la ciutat es veu qüestionada per  les prioritats pressupostàries relacionades amb l’aposta política de model de ciutat del govern actual.  Després de sostenir un augment de l’entorn del 20% del cost de la vida en els últims quatre anys, 30 equipaments de gestió cívica renovem conveni pròximament i la proposta de condicions econòmiques no és acceptable.

Necessitem el vostre suport perquè la gestió comunitària sigui una prioritat del govern de la ciutat i hi inverteixi d’una forma adequada d’acord amb el cost de la vida actual. Invertir en una #BCNComunitària és invertir en la cohesió social, cultural i comunitària dels nostres barris, on per cada euro que gestionem de recursos públics de forma eficient, n’aportem un altre, en valor equivalent, des de l’activisme i el voluntariat.

Junta Gestora del Bidó de Nou Barris

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram