Els amants de la música en directe tenen un búnquer cultural en aquest barri barceloní. Hi anem de concert.
El roig és un color sexi. I un local que aposta per aquest color és, sense dubte, atractiu. Però l’encert de l’espai protagonista d’aquesta crònica no és només la tonalitat, sinó la seva aposta gairebé política per fomentar el talent local en aquest “búnquer cultural”, tal com diuen ells, anomenat Rouge, situat al barri barceloní del Poble-sec.
És divendres a la nit i un grup de noies s’esperen a la porta, impacients per entrar-hi. Van a veure l’EMMA, nom artístic d’Emma Roca, una jove cantant del districte de Sant Martí de Barcelona que fa pop electrònic experimental. La vorera del carrer Poeta Cabanyes es tenyeix del color rosat que desprenen els llums del cartell. Allà mateix, sota l’efecte del cotó de sucre, passa allò tan entranyable que tots hem viscut quan hem estimat algú. “Som amigues de l’Emma des dels dotze anys. És una sort veure com creix musicalment”, comenta una de les joves. Cap d’elles coneix el local. Hi venen amb curiositat, i penso que la seva presència no serà indiscreta, perquè una de les amigues porta una samarreta feta a mà per donar suport a la cantant d’aquesta nit.
S’acosta l’hora del concert i passem a l’interior del local, on els rostres ara es banyen de color roig passió. Minuts abans del concert parlo amb Roca, que presenta el seu primer EP, Demasiada perfección. Està entusiasmada pel que està a punt de fer: “Tenia ganes de fer un bolo petit i íntim com el d’avui i, a més, l’espai del Rouge coincideix amb el tipus de música que faig”, diu. El concert encara no ha començat, però la sala ja s’omple de música que fa balancejar els cossos a dreta i esquerra, i la barra de còctels de culte ja fa minuts que funciona.
Betu Molero: “Ens vam trobar un Rouge ruïnós, però amb l’essència que hi havien passat coses”
L’èxit d’aquest local respon al convenciment amb què Betu Molero va obrir-lo ara fa dos anys al costat de tres socis més. Tots provenien del sector cultural i trobaven a faltar un espai a la ciutat on es pogués fer xarxa entre artistes, segells discogràfics catalans, programadors i públic. “Després de la pandèmia vam trobar un Rouge gairebé ruïnós, però amb l’essència que hi havien passat coses”, explica. I tant que n’hi havien passat, perquè els anys noranta aquest local estava molt vinculat a la vida nocturna del barri. “Era el punt de trobada dels que vivien i treballaven al Poble-sec. Aquí venien els treballadors dels teatres i les vedets del Molino”, relata Molero.
No hi ha dubte que aquella vida bohèmia i descarada del Paral·lel ha deixat empremta a l’actual Rouge, on entre dijous i diumenge ara s’hi pot gaudir, per un preu assequible, d’una nit de comèdia, d’un pòdcast en directe o d’un concert d’un artista del panorama local. Tot i que sempre han apostat pel talent emergent, quan van començar el setembre del 2022 com a cocteleria només feien concerts en acústic, però ara poden portar-hi propostes electròniques com la de l’EMMA, perquè aquest 2024 s’han acollit a l’etiqueta de Cultura Viva de l’Ajuntament, que els dona més marge d’actuació. “Hem fet el possible per mantenir viva la flama del que és local i potenciar el talent d’aquí”, diu el programador del Rouge.
Ara sí, a foc lent, Roca s’acosta al micròfon. L’acompanyen la guitarra i els teclats. Aixeca la mirada, somriu a tothom i comença l’espectacle al búnquer cultural.