Tres Xemeneies

Les Tres Xemeneies de Sant Adrià seran un dels espais protagonistes de Manifesta 15. Foto: Cultura B

La biennal nòmada Manifesta 15, una biennal europea d’art contemporani nascuda a principis dels 90 com a resposta a la nova realitat social, cultural i política sorgida després de la Guerra Freda, arriba per primer cop a l’àrea metropolitana de Barcelona. Ho farà entre el 8 de setembre i el 24 de novembre en un total de seus de 12 ciutats: Casa Gomis del Prat de Llobregat; Can Trinxet, de l’Hospitalet de Llobregat; La Caldereria, de Cornellà; el Monestir de Sant Cugat i Cal Quitèria, de Sant Cugat; el Vapor Buxeda Vell, de Sabadell; La Seu Ègara, de Terrassa; Roca Umbert. Fàbrica de les Arts, la Plaça de la Porxada, el Museu de Ciències Naturals de Granollers i Can Jonch – Centre de la Cultura per la Pau de Granollers; Les Tres Xemeneies, de Sant Adrià del Besòs; La CIBA, de Santa Coloma de Gramenet; la Platja del Coco de Badalona i el Mataró Art Contemporani.

L’objectiu d’aquesta trobada és fer servir l’art contemporani com a eina per abordar diferents reptes socials i polítics, com ara la crisi climàtica, la gentrificació de les ciutats i dels espais naturals o la transformació industrial. Des de l’organització de l’esdeveniment remarquen que “la candidatura de Barcelona per Manifesta va ser impulsada per l’aposta de la ciutat per descentralitzar la cultura”. En aquest escenari, l’objectiu d’aquest esdeveniment és “desplaçar l’atenció cultural” cap als afores de la ciutat fomentant la col·laboració entre les ciutats metropolitanes. Per aconseguir això, la seu itinerant de Manifesta 15 es desplaçarà setmanalment a cada una de les ciutats que formen part del programa.

‘Focus Weeks’

Així doncs, les ciutats acolliran les anomenades Focus Weeks, que reivindicaran la seva diversitat cultural i història a través de tres temàtiques diferents: Equilibrant conflictes (Delta del Llobregat), Cuidar i cuidar-nos (serra de Collserola i el Vallès) i Imaginant futurs (riu Besòs i litoral nord-est). El centre de la ciutat serà el lloc on es faran diferents actes i activitats juntament amb els consistoris locals.

“Entrar en espais tancats”

El passat mes d’abril, durant la presentació d’alguns dels artistes que formaran part del Manifesta 15, l’artista, educador i coordinador d’educació de l’esdeveniment, Jordi Ferreiro, afirmava que “una de les coses més interessants” que serà possible gràcies a aquest gran esdeveniment cultural serà el fet que la gent pugui entrar “en espais que han estat tancats per a la ciutadania”.

Per la seva banda, la mediadora creativa, Filipa Oliveira, remarcava que la vuitantena d’artistes de l’esdeveniment, entre els quals n’hi ha una trentena de locals, tindran “el repte d’explorar, especular i imaginar plantejaments temàtics que engloben aquesta edició com la transició ecosocial o com imaginar nous futurs enmig de les ruïnes de l’era industrial”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram