Xamfrà

Xamfrà inclou una escola de música i arts escèniques que aplega una trentena d’alumnes d’entre 10 i 20 anys. Foto cedida

“Que una entitat germana com el Centre Sant Pere 1892 valori la nostra feina és fer un exercici de solidaritat entre nosaltres”, diu en declaracions a Cultura B Ester Bonal, directora de Xamfrà-Centre de Música i Escena del Raval, l’entitat que el passat 29 de juny va guanyar la quarta edició del Premi Enric Martínez i Julià per la seva tasca en inclusió social.

Aquest guardó és una iniciativa del Centre Sant Pere 1892 i la família Martínez Castignani, que reconeix des de la societat civil una personalitat o una institució que hagi destacat al llarg dels anys en la defensa activa dels valors humans i personals més universals.

Des del 2004, més de 5.000 persones han participat en diferents propostes artístiques i espectacles comunitaris d’aquesta entitat situada al barri del Raval de Barcelona. Parlem d’una escola de música i arts escèniques que aplega una trentena d’alumnes d’entre 10 i 20 anys. A més, cada any ofereixen activitats artístiques a persones en situació de vulnerabilitat: famílies, infants, joves, dones, persones amb diversitat funcional o migrades.

Enric Martínez és cofundador del Premi Enric Martínez i Julià, juntament amb Ignasi Martínez. Explica a Cultura B que, no només volien “reconèixer la tasca de Xamfrà en la millora de les condicions de les persones”, sinó també fer un homenatge a la seva llarga trajectòria, que ja suma vint anys.

De fet, el premi arriba després del concert d’aniversari que es va celebrar el febrer a la Sala Paral·lel 62 i mesos abans d’un acte del qual en sentirem parlar. El pròxim 24 de setembre els membres de Xamfrà actuen per primera vegada a La Mercè. L’actuació serà als Jardins del Doctor Pla i Armengol (17 h) en el marc del BAM i el Música Mercè i hi intervindran el Grup Vocal de Joves, el Cor de Dones, els combos i les bandes de joves de Xamfrà i EducArts, el Conjunt de Percussió i la Batucada.

Paral·lel 62

L’entitat va celebrar al febrer el 20è aniversari amb un concert a la Sala Paral·lel 62. Foto cedida

Tornar a creure en un mateix

Per conèixer de prop què significa formar part de Xamfrà, la directora recomana escoltar aquesta entrevista a Àlex Díaz, un membre de l’entitat que explica la seva evolució: “Aquest espai serveix per connectar amb la gent. Jo venia d’un cicle mitjà, estava enfonsat i sentia que no era capaç de res i aquí he vist que puc posar esforç en una cosa. Si no hagués estat per ells, ara no estaria fent el cicle superior que faig ara”, comenta.

En aquest sentit, i passats uns dies de l’entrega del premi, Bonal explica que el guardó els ha servit per reafirmar els valors de Xamfrà: la generositat, el compromís i la permeabilitat, però per damunt de tot, els serveix per convèncer-se que les arts són una “excusa meravellosa” per crear vincles amb les persones i participar de la societat, un repte immens en la societat “cibernètica” d’avui dia. Àlex Díaz reafirma les paraules de Bonet a l’entrevista publicada: “La música és el més important per a mi perquè em connecta amb les meves emocions, com no ho fa res més”.

Continuar remant

L’acte d’entrega es va fer el dissabte 29 de juny al Centre Sant Pere 1892 i va comptar amb la presència d’Ester Bonal, directora de Xamfrà, i Fàtima Ahmed, vicepresidenta i cofundadora de Diàlegs de Dona. Totes dues van participar del debat Arts, diversitat i llenguatges compartits, amb Enric Martínez-Castignani com a moderador. També hi va ser el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano.

Bonet agraeix el reconeixement i explica que el seu deure és continuar remant per la inclusió de les persones vulnerables. “Jo sempre dic que entitats com la nostra i el Centre Sant Pere 1892 remem amb barques que tenen un tsunami davant, però mentre remem creem oportunitats”, conclou.

Entrega premi

L’entrega del premi es va fer el 29 de juny. Foto: X (@centresantpere)

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram