What The Foc

L’espectacle s’interroga sobre les històries que alimenten el foc barceloní. Foto: David Ruano

L’espectacle ‘What The Foc’ es podrà veure entre el 4 i el 14 de juliol a la Sala Petita del Teatre Nacional de Catalunya.

Cadascú de nosaltres alimenta el foc de Barcelona. Les històries, vinguin d’on vinguin, espeteguen com guspires en la immensitat de la metròpoli. Però, aquest foc parla per tothom? I si no, per qui ho fa? Per conèixer-ne la resposta, el Teatre Nacional de Catalunya presenta aquest juliol What The Foc, una col·laboració entre el Teatre Nacional de Catalunya i el KVS (Reial Teatre Flamenc de Brussel·les) sota la direcció de Junior Mthombeni i Gerardo Salinas, membre de l’equip de direcció del KVS.

L’espectacle, de caràcter multidisciplinari, combina text, dansa, música en viu i performance, amb l’objectiu que “intèrprets i espectadors, transitin per tots els gèneres amb aquesta caminada per la ciutat”, comparteix Salinas. Un passeig que, de fet, en el seu moment va ser real, ja que, per capturar la convulsió del foc barceloní, Mthombeni i Salinas van sortir a passejar amb l’elenc per la ciutat per estudiar com els ressonava la mirada dels altres. És a dir, la dels ciutadans que observaven una combinació d’actors i actrius blancs i negres, nascuts aquí o fora, amb vuit cognoms catalans, africans o llatino americans. Després, van fer un taller per estudiar què els provocava emocionalment i d’aquí en va sortir una obra col·lectiva que funciona, com diu Salinas, com un “manifest polític”. A més, per reproduir la varietat idiomàtica de la ciutat, el text és multilingüe i es podrà seguir amb subtítols en català i en anglès.

Fugir del tòpic

Lluny de l’anomenat trauma porn, una tendència criticada per Salinas que consisteix a generar morbo amb les històries de les minories, la companyia ha creat una “cartografia emocional de Barcelona” per desgranar temes com l’ancestralitat, l’amor, les passions i la festa. També han posat sobre la taula idees incòmodes com la de ser l’altre, el monstre, i en conseqüència, haver de performar d’una manera que no és orgànica per assimilar-se a la persona normativa.

What The Foc

L’espectacle es podrà veure entre el 4 i el 14 de juliol. Foto: David Ruano

Salinas posa de relleu poder tractar aquests temes que, segons ells, interpel·laran els creadors del teatre català i la població general. “No és fàcil arribar a les arts i més encara explicar les històries de la minoria… Volem reflexionar sobre temes com el fet que la cultura d’Amèrica Llatina pugui enriquir la catalana”, reflexiona Salinas.

Dramatúrgia urbana: el text és Brussel·les i Barcelona

No és la primera vegada que els directors belgues donen veu a la ciutat. Aquesta idea s’emmarca en la dramatúrgia urbana, un concepte encunyat per Salinas que serveix com a “terme de reacció” i que utilitzen “per no haver de dir sempre que treballem amb la raça, sinó amb la ciutat, que és el que realment tenim tots en comú”. Cal dir que Salinas acumula experiència en aquest camp de creació perquè ell va plantejar a la direcció artística del KVS que, almenys una nit a l’any, tots els habitants de la ciutat de Brussel·les, indistintament del seu origen, havien de sentir-se convidats al teatre.

Fent un salt a Barcelona, What The Foc aterrarà al TNC aquest juliol en el marc del Festival Grec, on els directors tornen passats tres anys: el 2021, van presentar-hi l’espectacle Dear Winnie, una coproducció del KVS amb el Teatre de Lieja que va rebre el suport del govern federal belga. L’obra girava al voltant de la figura de Winnie Madikizela-Mandela, més coneguda com a Winnie Mandela, política sud-africana, membre del Congrés Nacional Africà i esposa de Nelson Mandela, primer president de Sud-àfrica després de l’abolició de l’apartheid. Salinas explica que aquella ocasió els va permetre posar-se en contacte i conèixer l’escena de companyies afrodescendents i catalanes, com Tinta Negra.

El 2023, i dins el marc de les col·laboracions entre el TNC i el teatre KVS de Brussel·les, els dos artistes belgues van obrir una convocatòria per formar part d’un taller que va tenir lloc al TNC i que llançava preguntes del tipus “Com ens parlen les ciutats d’avui dia?”, “Com es construeix un nou repertori que representi la nova identitat europea?” o “Quines històries s’hi expliquen i qui explica aquestes històries?”. D’aquestes classes en va sorgir l’elenc dels disset intèrprets de What The Foc, la flamant estrena del TNC que ens interroga sobre quines històries alimenten avui dia el foc de Barcelona.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram