Aurora Rullo

Actuació d’Aurora Rullo al Centre Cívic Guinardó. Foto: Stripart

Reduir la passa de gegant que s’ha de fer des que surts del grau de Belles Arts fins que exposes a la Sala d’Art Jove o La Capella. Aquest és el propòsit d’Stripart, el festival d’art emergent que se celebra aquests dies al Centre Cívic Guinardó. “Hi ha una distància molt gran entre aquests dos moments de l’artista i hi ha d’haver espais per començar a fer xarxa, com fem aquí”, diu a Cultura B Patricia Campos, directora del Centre Cívic i capdavantera d’Stripart des del 2008.

Des del seu inici, el festival ha funcionat “com a plataforma de llançament” d’artistes menors de 35 anys de qualsevol disciplina artística: arts visuals, plàstiques, arts en viu, dansa… Tot el que inquieti les noves generacions d’artistes és benvingut. Enguany, l’esdeveniment aplega 140 participants, els quals es van presentar a la convocatòria que el Centre Cívic va obrir al febrer.

Un espai de creixement professional

El festival no només és un aparador expositiu, sinó també un espai gratuït de formació perquè cada any diferents professionals del sector ofereixen tallers. Alguns dels més destacats són un sobre fiscalitat, on els joves poden aprendre a donar-se d’alta com a autònoms, un sobre com crear un dossier d’artista i un altre on es mostra una mapa amb diversos espais de la ciutat on presentar obres. “La gent surt d’aquí amb una llista immensa de coses que ja sap fer”, valora Campos.

Tanmateix, la directora creu en l’esperit empoderador d’Stripart: “Molta gent s’anima a participar per la varietat d’estils que hi ha cada any i, a més, formar-ne part els engresca després a presentar-se en altres convocatòries”. Tot i l’esperit positiu, des d’Stripart saben que és difícil fer-se lloc en l’escena artística, i més a Barcelona, on hi ha molta competència: “Existeix un circuit artístic a la ciutat, però és estret”, lamenta Campos.

“Existeix un circuit artístic a la ciutat, però és estret”, lamenta Campos

Per poder superar aquesta situació, el festival convida diversos programadors barcelonins per tal que observin les obres i premiïn alguns artistes amb residències que es faran en espais com A cobert, la Casa d’Artistes, el Centre Cívic Can Felipa, l’Espai Jove Boca Nord o el Festival Choreoscope. A més a més, el Centre Cívic del Guinardó també capta nou talent. Com cada any, un jurat seleccionarà dos artistes perquè desenvolupin un projecte a la sala d’exposicions del Centre durant el curs i comptaran amb 200 euros de suport a la creació. Un altre jurat seleccionarà una companyia d’arts escèniques.

“Hem creat aquesta xarxa perquè volem ser útils, però per fer-ho també ens falta, en certa manera, ser reconeguts com a festival i com a plataforma”, reflexiona Campos. Tot i la dificultat per consolidar-se, la directora posa de relleu la voluntat de l’administració per aturar durant més de dues setmanes l’activitat del Centre Cívic i dedicar l’espai al talent emergent. “Sento orgull per aquesta iniciativa, ja que això vol dir que creuen en els artistes emergents i això és de gran valor”, conclou Campos.

Podeu consultar tota la programació d’Stripart aquí.

Camila Almeida

Performance escènica a càrrec de l’artista Camila Almeida. Foto: Stripart

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram