La Capella

Acte d’inauguració de les dues exposicions que tanquen el Barcelona Producció d’enguany. Foto: ICUB

Aquest dimarts s’inauguraven les dues mostres que tanquen el programa Barcelona Producció 2023-2024 i que es podran visitar als principals espais del Centre d’Art La Capella fins la tardor. Totes dues propostes qüestionen conceptes establerts i aprofundeixen en el significat del temps i l’espai expositiu.

Per una banda, Un desordre distint, de la comissària Marta Sesé, reflexiona sobre la concepció lineal del temps i assenyala el seu paper fonamental en qüestions com la violència colonial, l’explotació, la sexualitat i l’homogeneïtzació estètica i cultural. Sesé ha reunit un conjunt d’obres creades per deu artistes internacionals que treballen en diferents disciplines i que comparteixen la mateixa motivació: crear noves narratives que desafiïn els ordres normatius existents.

L’Espai Capella es converteix d’aquesta manera en un lloc de desaprenentatge envoltat d’una estructura dissenyada per acomodar (o incomodar) les peces de l’exposició: tapissos, material fotogràfic, mapes, pistes de ball, peces audiovisuals, patrons i mobles reinterpretats…

Marta Sesé

L’obra de la comissària Marta Sesé reflexiona sobre la concepció lineal del temps. Foto: ICUB

Per la seva banda, l’Espai Rampa acull l’obra HOW ABOUT A LITTLE KISS, DON’T BE UNKIND [Va, fes-me un petonet, no siguis antipàtic] de ferranElOtro, que planteja noves maneres d’explorar els dispositius museogràfic. És a dir, els posa en primer pla i reivindica el seu paper més enllà de simples estructures que sostenen les obres d’una exposició.

A partir d’una audioguia, es rememoren cinc elements icònics de la història de les exposicions: una vitrina, una cortina, una cartel·la, un llistat de títols i la mateixa audioguia. La narració d’aquest àudio reprodueix el pensament del comissari i recorre els dispositius museogràfics presents a l’espai juntament amb l’ècfrasi d’altres dispositius absents.

Aquestes dues exposicions posen el punt final a l’edició d’enguany de Barcelona Producció, però ja s’està cuinant la següent. Un jurat independent ja ha triat 17 projectes de diferents modalitats que es materialitzaran en noves exposicions individuals, de comissariat i no expositives. Podeu consultar tota la informació sobre la nova convocatòria i els projectes seleccionats al web de La Capella.

FerranElOtro

El comissari ferranElOtro presenta la seva obra exposada a l’Espai Rampa. Foto: ICUB

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram