Gran pantalla

Una de les sessions de cinema del festival. Foto: Manuela Matassini

La gent gran diu coses molt certes, com ara que aquest estiu haurem de beure molta aigua. Qui més qui menys ja haurà conegut l’àvia Teresa del nou anunci de Cat Salut Sigues més llesta que la calor, que ens aconsella sobre com prevenir la calor. L’advertència no és pas nova, però sí el fet de veure una persona gran en pantalla.

Salvant les distàncies, aquests dies, gràcies al Festival Internacional de Cinema de les Persones Grans, podem conèixer, no només els consells, sinó també les vivències, els problemes i, en definitiva, la realitat tan invisibilitzada de les persones amb més experiència.

El Festival La GRAN pantalla!, que va arrencar el 2 de juliol, arriba a la sisena edició amb una programació que inclou 27 títols, 9 llargmetratges i 18 curtmetratges, taules rodones i master classes que aborden noves mirades sobre el fet de ser i fer-se gran, i pretén desmuntar els estereotips sobre les persones grans. A més, promou el debat i la reflexió a través de col·loquis i activitats en la majoria de les projeccions.

Alguns dels títols més destacats són Y llovieron pájaros de Louise Archambault, Mamacruz de Patricia Ortega, Mentre siguis tu de Claudia Pinto que narra la història de Carme Elias després del seu diagnòstic d’Alzheimer o La memoria infinita de Maite Alberdi, guanyadora de l’Oscar a Millor Llargmetratge Internacional i el Goya a la Millor Pel·lícula Iberoamericana. Els films es poden veure als cinemes Girona i Zumzeig fins al 7 de juliol amb reserva prèvia.

Curtmetratge

Sessió del curt participatiu ‘Conte de les dones velles’ del passat 3 de juliol als Cinemes Girona. Foto: Manuela Matassini

Qui diu que la gent gran no pugui tenir una vida activa? De fet, l’edició d’enguany comença i es tanca amb un ball. Va arrencar amb Empieza el baile, de Marina Seresesky, guardonada al Festival de Málaga, i la pel·lícula de cloenda serà Nuestro último baile, de Delphine Lehericey, una divertida comèdia, tendra i lleugera, que qüestiona la manera paternalista amb què la societat tracta les seves persones grans, i més encara si són aficionades a la dansa. El film va obtenir el Premi del públic en el Festival de Locarno.

Alfredo Cohen, director de La GRAN pantalla!, té clar que el Festival és novament “un espai concret contra la solitud no desitjada, la bretxa digital i l’avorriment, així com una oportunitat per reconèixer la diversitat de les persones grans i, amb elles, conversar sobre tots els temes”.

“Aquest festival és una experiència enriquidora per a tothom, una plataforma per a la diversitat i la inclusió. Cada pel·lícula, cada mirada projectada en aquestes pantalles, representa aquelles experiències i històries de persones grans de diferents països i cultures”, defensa en la mateixa línia el regidor d’Educació i Persones Grans de l’Ajuntament de Barcelona, Lluís Rabell.

A més, el festival lliurarà el Premi a la Trajectòria a Josep Maria Pou, un reconeixement a una de les figures més destacades del teatre, la televisió i el cinema català i espanyol.

Podeu consultar tota la programació aquí.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram